sâmbătă, ianuarie 28

Fenechiu: ”Ciolacu bagă bățul prin gard. Respectăm înțelegerea privind rotația premierilor”

0
130

Un anumit tip de populism al PSD a fost tolerat de PNL, din dorința de a asigura stabilitatea guvernării, declară la RFI liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. El afirmă că partidul său își respectă înțelegerile și precizează că rotația premierilor se va realiza în mai 2023.

O declarație făcută de deputatul PNL Alexandru Muraru pentru News.ro a creat iritare la PSD. Parlamentarul de Iași a spus că schimbarea premierului cu un an înainte de alegeri și în contextul unui război la graniță nu ar fi un semnal bun. PSD a criticat această declarație.

Daniel Fenechiu subliniază că PNL va respecta protocolul coaliției, care prevede rotația premierilor în mai 2023: ”Există un protocol negociat și asumat de partidele care formează coaliția, iar PNL este un partid care-și respectă înțelegerile (…). Fără îndoială, la nivelul PNL ne dorim să respectăm înțelegerile. România este într-o situație în care are nevoie să fie guvernată și cu siguranță, una din regulile esențiale este să-ți respecți înțelegerile. Ce semnal am da în situația în care am încălca o înțelegere? Deci nu se pune această problemă”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă nu se face rotația premierilor, altă variantă decât alegeri anticipate nu există.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu îl acuză pe social-democrat că bagă bățul prin gard: ”Este opinia domnului Ciolacu. Domnul Ciolacu știe foarte bine că PNL își va respecta înțelegerea și din punctul ăsta de vedere, din rațiuni strict electorale, domnul Ciolacu simte nevoia să mai bage așa puțin bățul prin gard. Una peste alta, responsabilitatea noastră trebuie să fie dublată de responsabilitatea partenerilor de coaliție și personal, nu am nici un dubiu că responsabilitatea va prevala, în contextul care a fost invocat: problemele de la frontieră, criza energetică, inflația (…).

Cred că este o greșeală imensă ca în momentul de față să ne gândim la alegeri anticipate și la instabilitate, în contextul în care România în momentul de față trebuie să fie guvernată. De altfel, PNL a intrat în această coaliție considerată nefirească, pe bună dreptate, cu partidul de stânga PSD, tocmai datorită faptului că ne-am dorit să asigurăm o majoritate largă, o stabilitate, să putem lua acele măsuri care să ajute atât economia românească, cât și românii.

Deci din punctul ăsta de vedere, PNL va fi un partid al stabilității, ne vom respecta înțelegerile și cred că din partea PSD-ului băgatul bățului prin gard, cu declarații gen alegeri anticipate și alte lucruri sunt niște lucruri care lasă de dorit din perspectiva responsabilității. Nu poți să agiți un activ de partid, cum face Marcel Ciolacu, fluturând posibilitatea alegerilor anticipate. De ce? Pentru că PSD-ul stă puțin mai bine în sondaje? Pentru că un anumit tip de populism al lor a fost tolerat de PNL, tocmai din dorința de a asigura stabilitatea guvernării? Nu, nu este în regulă, pentru că responsabilitatea nu doar a noastră, ci și a lor trebuie să fie față de români”.

Leave a reply