Fără penali în funcții publice. Turcan: „E de bun simț”

0
349

PNL a oferit o mână întinsă celor din Opoziție în privința legii care interzice infractorilor condamnați să candideze la alegeri, pentru că așa cum a fost formulat textul USR, era vădit neconstituțional, declară la RFI deputata liberală Raluca Turcan.

O persoană condamnată pentru orice infracțiune comisă cu intenție nu va putea candida la alegerile locale și parlamentare, a decis Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Deputații au adoptat două proiecte în acest sens, unul inițiat de Cătălin Teniță, de la partidul REPER, alături de colegi din USR, altul inițiat de Raluca Turcan, împreună cu alți parlamentari din PNL.

Raluca Turcan, întrebată de ce era nevoie de o asemenea interdicție:

„În mod normal, nu ar fi trebuit să ajungem la o prevedere legală pentru ca o persoană condamnată să nu poată să candideze la o funcție sau demnitate înaltă. În altă țară, e de bun simț lucrul acesta. Dacă ai fost condamnat, atunci, pentru a da credibilitate funcției publice, să nu candidezi la Parlament sau în administrația publică locală. Din nefericire, la noi, un lucru de bun simț a fost obținut greu, cu foarte mari eforturi. Am depus acest proiect în anul 2017 și a trecut prin faze diferite, de la negare, la blamare, până la ascunderea în sertar și folosirea a tot felul de tertipuri parlamentare, pentru a nu fi votat” (…).

Selecția persoanelor în politică e o problemă generalizată la toate partidele politice și atunci, dacă ea nu poate fi făcută natural, poți să intervii cu un filtru legislativ, așa cum am și făcut cu acest proiect. În alt loc, n-ar șoca pe nimeni dacă ești condamnat, să nu candidezi, pentru a aduce decență funcției publice. La noi, iată că a trebuit să venim cu o prevedere legală suplimentară, tocmai pentru a forța, dacă pot spune așa, decidenții politici, pentru o selecție mai bună a celor care îi reprezintă pe oameni în Parlament și în administrația publică locală”, a precizat Raluca Turcan.

Leave a reply