Fără milă! Cazurile Burci și Elena Udrea – cum se explică noua ofensivă a procurorilor?

0
2501

Cristian Burci s-a lansat în afacerile mari pe vremea lui Miron Mitrea, fostul ministru PSD al Transporturilor din vremea lui Adrian Năstase, dar a rămas un personaj conectat la conducta politică de bani, indiferent de guvernare.

Spre deosebire de Voiculescu, Vântu sau Patriciu, Burci a fost un mogul de presă mai puțin vizibil, o copie în ”mic” a patronului RCS&RDS, Zoltán Teszári, zis și ”miliardarul fără chip.

Patron al televiziunii Prima TV și al ziarului Adevărul, Burci este considerat un om de afaceri apropiat de PSD, însă cultivă relații transpartinice. A fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă, dar ”tradiția” sa pro-PSD e veche, din vremea prietenului său Miron Mitrea, fost ministru PSD al Transporturilor, condamnat definitiv pentru corupție, dar revenit acum în prim-plan ca vedetă TV la Realitatea Plus.


Unii spun că Mitrea ”l-a făcut om” pe Burci, alții că amândoi s-au făcut oameni în vremea lui Adrian Năstase, când corupția a atins cele mai mari cote din istoria recentă a României.

Recent, DIICOT a pus sechestru pe bunuri ale omului de afaceri Cristian Burci, investigat încă din 2016 în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, e vorba de dosarul privind devalizarea societatii Romvag Caracal, în care Burci a fost chiar reținut în 2016. Cazul a fost preluat de DIICOT Central de la Biroul Teritorial Olt, județul baronilor PSD paul Stănescu și frații Ciocan, unde ”băltea” de ani buni.

Grație stilului său abil și discret, Burci a scăpat până acum de mari deranjuri judiciare, dar se pare că situația s-a schimbat.

Dar cine este de fapt acest Cristian Burci, multimilionarul cu relații în PSD, servicii secrete și media, și cum a ajuns el la Romvag Caracal?

Miliarde din afaceri cu statul pe vremea lui Mitrea

Barba, singura diferență între Miron Mitrea – fostul ministrul și Miron Mitrea – vedeta TV actuală

În 2005, Burci încasează 30 de milioane de euro după ce vinde companiei suedeze SBS un trust media format din  televiziunea Prima TV și două posturi de radio.

În paralel cu investițiile în mass-media, Cristian Burci este propulsat în afacerile din domeniul feroviar în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase și de ministru al transporturilor al lui Miron Mitrea.

Romvag Caracal ajunge pe mână lui Cristian Burci în 2002, dar omul de afaceri a luat și uzina de vagoane de la Severin precum și o parte din cea de la Arad. Presa a relatat în mai multe rânduri că pe vremea în care ministrul transporturilor era Miron Mitrea, companiile deținute de Burci câștigau în mod constant contracte cu statul. Doar pentru a stârpi buruienile care cresc între șine, Burci ar fi încasat 17 milioane de euro. Tot în aceeași perioadă, statul român privatizează Protan, companie care se ocupă de neutralizarea deșeurilor animaliere. Aceasta ajunge tot pe mână lui Cristian Burci, care câștigă și un contract de 30 de milioane de euro cu Agentia Domeniului Statului pentru Ecarisaj. După numai patru ani, Burci a vândut Protan unei companii din Ungaria, dezvăluia acum patru ani Digi 24.

Faptul că Burci a reintrat în vizorul DIICOT arată că acesta și-a pierdut ”imunitatea” de care a beneficiat până acum prin relațiile sale din politică și serviciile secrete. De ce a pierdut-o și de ce acum, sunt întrebări fără răspuns, deocamdată. Însă ele au legătură cu asaltul pornit de procurori nu doar împotriva lui Burci, ci și a clanurilor interlope din Capitală, foarte conectate la rețelele de corupție politică.

Cazul Elena Udrea&Dan Andronic și asaltul din lumea interlopă

I-a ”trădat” Radu Budeanu pe Elena Udrea și Dan Andronic?

În plus, tot în acest film se înscrie și situația dificilă în care au ajuns Elena Udrea și Dan Andronic, rămași expuși în fața justiției după înțelegerea făcută de Radu Budeanu cu procurorii, în care patronul CanCan și al Gândul a recunoscut că a intermediat o șpagă de 5 milioane de dolari în afacerea Hidroelectrica.

Înțelegerea făcută de Budeanu cu DNA, în care și-a recunoscut vina, a provocat imediat reacția de nemulțumire a Elenei Udrea.

”Nu îl condamn pe Radu Budeanu pentru că a ales să spună ce vor procurorii în schimbul unei libertăți aproape sigure, pentru că știu că are copii mici și probabil de aici se trage slăbiciunea lui. Deși, mai ales fiind bărbat, poate era mai onorabil să-și obțină libertatea luptându-se în instanța cu procurorii și spunând adevărul. Totuși, oare ce le vor spune Budeanu sau Topoliceanu copiilor lor când vor crește mari, despre onoare, demnitate, cinste, prietenie? Cum le vor explica ce au făcut ei în anii aceștia? Grea povara vor duce pe umeri…”, a scris Elena Udrea pe facebook.

Toate aceste cazuri ”grele” ne arată o nouă ofensivă a justiției față de rețelele de corupție mai vechi, rămase neatinse până acum din motive obscure, dar care par să-și fi pierdut ”imunitatea”, din motive încă neclare.

Ludovic Orban: ”Fără milă!”

Fără îndoială că asaltul DIICOT (cazul Burci) și DNA (cazul Udrea) are legătură cu situația de instabilitatea politică locală și internațională provocată de pandemie. Sunt vremuri în care se reașează plăcile tectonice geostrategice, iar România e conectată la aceste clivaje de forțe.

Criza a tăiat din resursele multor grupări politico-financiare, care simt că pierd teren și reacționează provocând instabilitate internă inclusiv prin promovarea teoriilor conspiraționiste pe tema coronavirus. Statul român riscă să piardă controlul, dacă nu acționează ferm și din fașă (vezi mesajele de încurajare a anchetelor în lumea interlopă, date de președintele Iohannis și premierul Orban).

„O bătălie constantă contra acestor clanuri care încalcă legile. Eu am transmis foarte clar mesajul meu: Fără milă!. Orice ilegalitate, orice activitate cu caracter infracţional trebuie sancţionate”, a spus Ludovic Orban, azi, la Petroșani.

Rețelele de corupție politică sunt atinse prin ricoșeu de acest asalt, ele fiind mai degrabă întovărășite cu clanurile interlope și formând împreună osatura unei caracatițe penale foarte bine înfipte în organismul societății actuale.

Pandemia ca oportunitate de a face ordine

Emi ”Pian”, liderul clanului Duduianu, ucis într-un conflict din lumea interlopă

Pandemia scoate la suprafață vechi boli nevindecate, printre care și ”bălteala” justiției în raport cu grupările de crimă organizată și de corupție. Împuținarea resurselor financiare, a surselor de bani politici,a contractelor crește tensiunea între cei care pierd și cei care rămân la butoane, iar asta creează premisele unor tensiuni în subteranele statului și ale societății care ”erupe” și în astfel de forme, cum este contraofensiva procurorilor față de personaje ”grele” din afacerile cu statul.

Economiștii spun: criza este dureroasă, dar este și o oportunitate pentru cei care știu să profite de ea. Principiul e valabil și pentru aparatul de stat. Acesta a devenit greoi și intoxicat cu oameni care fie nu au vocație pentru ce fac (au ajuns în jocuri pe criterii politice, de șpagă sau cumetrie), fie sunt aliați ai clanurilor interlope și ai rețelelor de corupție.

O putere politică interesată să curățe aparatul de stat poate găsi într-o criză o oportunitate. În astfel de încleștări dintre oamenii legii și forțele interlope se vede cine este de partea bună a baricadei și cine nu. Există relatări despre polițiști care i-au făcut viața un calvar unei colege care se infiltrase într-o rețea de trafic de droguri. Ei erau de partea traficanților, ea le strica afacerile. Oare câte astfel de combinații există în aparatul de stat?

Faptul că dosarul lui Cristian Burci a zăcut ani buni la DIICOT Olt – județul baronilor PSD Stănescu și Ciocan și al fetelor răpite și ucise din Caracal – ne spune ceva despre dimensiunea fenomenului.

Leave a reply