Partidul AUR a intrat în Parlamentul României pentru a folosit masiv (cu banii cui?) Facebook, promovând știri false și propagandă mincinoasă. Așa au reușit să ajungă să manipuleze mintea unor alegători dezamăgiți de politică, care au crezut că, în sfârșit, a apărut cineva să-i salveze.
Dacă Facebook nu le permitea să abuzeze de conturile românilor simpli, AUR nu ar fi existat. În România, rețelele de socializare permit orice: știri false, atacuri la persoană, încălcarea vieții private, abuzuri sexuale etc.
Iată însă că țările occidentale au deja antidot și pentru așa ceva, iar marile companii digitale vor avea mult de suferit dacă mai permit abuzatorilor să se folosească de oamenii ușor de manipulat.
Guvernul Regatului Unit a anunțat în cele din urmă marți, după un proces de consultare de 18 luni, propunerile sale legale pentru a aborda conținutul abuziv sau ilegal de pe rețelele sociale.
Companiile de tehnologie care nu respectă noile reglementări se vor confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală, cu o limită de 18 milioane de lire sterline (aproximativ 20 de milioane de euro), anunță presa din Regatul Unit.
Conform noului regulament, companiilor li se vor impune diferite grade de „datorie de vigilență”, iar protecția minorilor va fi esențială pentru determinarea diferitelor niveluri de responsabilitate.
„Paginile din rețelele sociale, aplicațiile și alte servicii care publică conținut generat chiar de utilizatori sau care permit oamenilor să comunice între ei online, trebuie să elimine și să limiteze diseminarea conținutului ilegal, cum ar fi abuzul asupra minorilor, materialul legat de terorism și conținut suicidar”, se spune în declarația Ministerului Culturii, Sportului și Afacerilor Digitale.
Și Bruxelles-ul a pus marți bazele unei noi ere digitale în Europa, punând noi reguli pe masă pentru a delimita terenul de joc al marilor companii de tehnologie.
Comisia Europeană propune să împovăreze giganții cu responsabilități pentru tot ceea ce diseminează, cum ar fi eliminarea conținutului ilegal și obligarea acestora să ofere autorităților publice acces la datele lor pentru a verifica dacă respectă regulile.
OFCOM, organismul britanic independent de reglementare a mass-media, va fi în cele din urmă însărcinat cu implementarea noilor măsuri. Va avea capacitatea de a impune sancțiuni pecuniare, de a bloca accesul la pagini și chiar de a întreprinde acțiuni penale împotriva administratorilor.
Această ultimă opțiune este rezervată doar cazurilor de repetare și va necesita aprobarea legislației speciale pe care Guvernul s-a angajat să o proceseze.
„Sunt un puternic susținător al tehnologiei, dar asta nu poate însemna un cec în alb. Ne îndreptăm către o nouă eră de responsabilitate în care companiile trebuie să protejeze minorii și utilizatorii cei mai vulnerabili, pentru a restabili încrederea în această industrie, în timp ce consolidăm libertatea de exprimare cu noi legi”, a spus ministrul Oliver Dowden.
Mass-media digitală și orice formă de jurnalism online vor fi excluse din noua lege, la fel și comentariile cititorilor din aceleași mass-media.
Chiar și dispoziții specifice vor fi aprobate, a anunțat guvernul britanic, pentru a proteja conținutul jurnalistic care ajunge să fie distribuit pe rețelele sociale. Domeniul de aplicare către care se îndreaptă această ofensivă include platforme de partajare video, platforme de mesagerie instantanee, forumuri online, aplicații de întâlniri, site-uri pornografice, forumuri de revânzare, servicii de stocare în cloud și chiar jocuri video.
Printre companiile incluse în cea mai mare sarcină de vigilență, nivelul 1, se numără giganți precum Facebook, TikTok, Instagram sau Twitter. Toți vor fi obligați să se echipeze cu mecanismele de raportare adecvate, astfel încât utilizatorii să poată avertiza asupra conținutului abuziv sau ilegal și chiar să solicite retragerea acestuia.
„Noile reglementări vor proteja drepturile online ale oamenilor și vor consolida puterea utilizatorilor adulți de a-și monitoriza propria securitate, împiedicând în același timp companiile să elimine în mod arbitrar conținut. Acesta va servi pentru a apăra valoarea incalculabilă a presei gratuite, conducând în același timp la un nou val de creștere digitală bazat pe consolidarea încrederii în companiile de tehnologie”, a declarat Melanie Dawes, președintele Ofcom.
Noul cadru de reglementare va fi finanțat prin contribuții din partea companiilor, începând de la un anumit prag al veniturilor lor anuale.
[…] Fără AUR fals! Marea Britanie înăsprește legile anti-fake news și ajută jurnalismul onest. Gi… […]
[…] Fără AUR fals! Marea Britanie înăsprește legile anti-fake news și ajută jurnalismul onest. Gi… […]
[…] Fără AUR fals! Marea Britanie înăsprește legile anti-fake news și ajută jurnalismul onest. Gi… […]
[…] Fără AUR fals! Marea Britanie înăsprește legile anti-fake news și ajută jurnalismul onest. Gi… […]