George Filiș, soția și fiica lor s-au întors recent definitiv în România din Austria. Au stat în Viena și împrejurimile capitalei mai bine de 20 ani și au trecut prin toate fazele vieții de emigrant. Au tras din greu. Au luat-o de jos.
”Am spălat la WC-uri de mi s-a aplecat. Apoi am făcut curățenie în firme de jocuri de noroc, localuri de lux. Soția mea a început în sistemul de sănătate, a ajuns după câțiva ani asistentă foarte apreciată la cel mai mare spital din Viena. Fiica mea, de asemenea, lucra la pediatrie, apoi a devenit neurochirug. Câștigam bine, ajungeam toți trei la 5.000 de euro lunar, deveniserăm jumătate austrieci, aveam acces la toate facilitățile. Dar ne-am îmbolnăvit toți de COVID. Eu am făcut cea mai dură formă. Abia am scăpat. Am văzut apoi medicii de la spital care mă consultau la terapie intensivă”, povestește el.
Au decis să revină în țară când încă sunt în putere, la jumătatea vieții, pentru că ”aici suntem acasă”.
Vor să pună pe roate o afacere în Craiova, să ridice o căsuță la țară, să aibă o viață mai tihnită.
”În Austria, am ajuns bine, dar munceam din greu și după o vreme îți dai seama că, mai ales în zilele astea, cel mai important e să te bucuri de viață alături de cei dragi, de familie și prieteni, nu să alergi după bani și carieră cu orice preț”, adaugă românul.
Speranța lor sunt fondurile europene, care vor veni masiv în România de la anul.
”Ne dorim mult să avem o guvernare pro-europeană, care să copieze ce e bun din țări ca Austria, dar să nu renunțe la specificul românesc tradițional al vieții”, mărturisește George.
Apropo de asta, spune el, ”Austrai își propune să nu mai consume decât carne produsă în Austria”. Comerțul de proximitate este, într-adevăr, la modă și are legătură cu salvarea Planetei, dar și a vieții tradiționale, a micului producător local.
Românii au luat masiv calea Europei. Asta a golit efectiv țara, dar a ajutat enorm state îmbătrânite.
Începând din anul viitor, de exemplu, în Austria vor trăi mai mulţi bătrâni de peste 65 de ani decât copii şi tineri sub 20 de ani, transmite publicația Kleine Zeitung, citată de Rador.
Până în 2040 numărul actual al populaţiei va creşte cu 6 procente, ajungând de la 8,88 milioane în acest moment la 9,45 milioane, atingând în 2080 cu 12% mai mult – 9,93 milioane. După cum a concluzionat joi directorul general al Institutului de statistică Tobias Thomas prezentând prognoza 2020, “Austria creşte şi Austria devine tot mai bătrână”.
În 2019 trăiau în Austria 1,75 milioane de persoane care nu se născuseră acolo, ceea ce corespunde unui procent de 20% din populaţia totală a ţării. Până în 2040 numărul lor va ajunge la 2,67 milioane, cu 53% mai mult decât în 2019.
Cele trei ţări din care provin cel mai des imigranţii au fost România cu 19.000 de persoane, Germania cu 17.000 de persoane şi, respectiv, Austria cu 13.000 de persoane care iniţial au emigrat, iar apoi s-au reîntors.
”Din 2015, emigrația a schimbat masiv viața în Austria. Să vă dau un exemplu. În 2002, un apartament în St. Polten era 24.000 de euro. După 10 ani, exact același apartament ajunsese la peste 200.000 de euro. Asigurarea de sănătate a soției era 600 de euro, anul trecut s-a făcut 900 de euro. Chiria în Viena era înainte 300 de euro la un apartament mic și în zonă mai proastă, acum e 900-1.000 de euro. La fel abonamentul de transport în comun a sărit de la 45 de euro la 70 de euro lunar. E adevărat, ai acces și la autobuz, metrou, tramvai… Totul e foarte scump, iar salariile s-au cam plafonat. Pentru cei ca noi, care am văzut această schimbare radicală, nu mai vezi viitorul în Austria. Poate fi ok pentru cei care nu au ce face în România și pentru care un venit de 1.000-1.500 de euro sau ceva mai mult, eventual plus cazare, nu e rău. În general, la îngrijit bătrâni, pentru că populația lor e tot mai îmbâtrânită și românii și sârbii sunt cei mai căutați. Dar în rest nu mai e o mare afacere Austria. Mai bine aventura în România, o nouă aventură, dar e la noi acasă”, spune George, fericit că a ajuns înapoi acasă în România.
George,cand ti-ai facut ultima data un test psihologic?