Falcă: ”Există o negociere cu statele membre ca după ridicarea MCV să intrăm în Schengen”

0
77

Președintele Klaus Iohannis afirmă că MCV ar putea fi ridicat până la finalul acestui an, dacă Parlamentul va repara legile justiției. Șeful statului spune că ulterior, România ar fi monitorizată la fel ca restul statelor membre, prin mecanismul european legat de statul de drept.

”Sperăm ca odată cu repararea legilor justiției, să scăpăm de MCV și să intrăm în Spațiul Schengen”, declară pentru RFI eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă. El precizează că ”legile justiției au ca termen de corectare 30 septembrie”.

Gheorghe Falcă spune că eventuala ridicare a MCV ar fi un prim pas către aderarea României la Schengen: ”Noi spunem că suntem pregătiți să realizăm în Parlamentul României modificarea de legislații, că-s mai multe legislații de modificat, avem un termen până în 30 septembrie, astfel încât în monitorizarea din toamnă să putem spune că începem procedura de a scăpa de MCV.

Există și o negociere cu statele membre ca după ridicarea MCV-ului să intrăm în Spațiul Schengen, o frustrare din partea noastră reală, pentru că din punct de vedere tehnic, noi avem deja rezolvate lucrurile la frontiere, mai ales că am dat și un exemplu pozitiv, generat de criza războiului din Ucraina și modul în care Poliția de Frontieră a gestionat relația la frontiera de est a UE și avem această speranță ca odată cu realizarea legislației să facem cei doi pași importanți, să scăpăm de MCV și atunci, evident, să intrăm în Spațiul Schengen”.

Întrebat dacă contează doar modificarea legilor justiției sau și modul în care e făcută, eurodeputatul a răspsuns: ”Evident că întotdeauna contează și felul cum se corectează anumite legislații, dar cu Secția Specială vreau să știți că Bruxelles-ul a acceptat, a apreciat modul în care Guvernul României a rezolvat acest caz, între ghilimele”.

Leave a reply