miercuri, august 17

Fake News-urile Recensământului 2022: Datele colectate ajung la ANAF sau la SRI

0
226

Directorul adjunct al Direcției de Statistică din Iași, sociologul Ciprian Iftimoaie spune că au existat multe fake news-uri pe care le-a regăsit în discuțiile cu cetățenii. Și ține să spună că au reușit, om cu om, să le schimbe convingerile celor care credeau că datele colectate ajung la serviciile secrete sau la ANAF.

Dacă după autorecenzare, Iașul este pe ultimul loc la nivel național, cât privește etapa recenzării pe teren, directorul adjunct al Direcției de Statistică din Iași, sociologul Ciprian Iftimoaie crede că va fi una dificilă pentru că mulți dintre cetățeni sunt fie slab informați fie reticenți la a oferi date pentru recensământul populației, informează rfi.

În funcție de numărul chestionarelor care au fost înregistrate din baza de date, aproximativ 11 milioane de chestionare, raportat la populația stabilă estimată la 3 decembrie 2021, momentul de referință a recensământului, județul Iași se plasează pe ultimul loc, cu puțin peste 44% din chestionarele completate. Raportat la populația stabilă estimată și acest județ se plasează peste targetul stabilit de Institutul Național de Statistică de 35% ca pondere de chestionare raportat la populația stabilă estimată.

Fakenews-urile și teoriile conspirațiilor referitoare la autorecenzare

„S-au vehiculat și din păcate, se vehiculează în continuare câteva fake news-uri. E vorba de faptul că datele care sunt furnizate legate de componenta gospodăriei, a locuinței, ar fi furnizate de către Institutul Național de Statistică către instituții terțe, cum ar fi poliția sau serviciile de informaţii. Acest lucru nu este valabil deoarece Institutul Național de Statistică acționează pe baza legislației europene și a celei naționale, care garantează în totalitate confidențialitatea datelor statistice.

Un alt faknews care a circulat în această perioadă este că autoritățile statului doresc să afle date cu privire la populația care ar putea fi încorporată în serviciul militar în caz de mobilizare generală sau război. Institutul Național de Statistică nu furnizează astfel de date. Alt fakenews care ne-a atras atenția, vehiculat în discuțiile dintre oameni este cel cum că autoritățile ar vrea să știe ce locuințe sunt, câte sunt neocupate, câte camere sunt disponibile, eventual să se primească în acele spații cetățeni refugiați din Ucraina din cauza războiului. Evident, mai sunt și alte astfel de fakenews-uri pe care noi le-am deconstruit, ca să spun așa”, spune acesta.

Leave a reply