Fake news îngrozitor în presa românească: „Nu-i mai ajutăm pe pacienţii de peste 60 de ani”

0
1391

Experți europeni au identificat sute de știri false de origine rusească în legătură cu noul coronavirus și boala pulmonară Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește şi ea deja despre o „infodemie” în legătură cu coronavirusul (detalii, la finalul acestui articol).

Un astfel de caz de „fake news”  este cel al unui medic israelian care ar fi „dezvăluit” că, în Italia, pacienţii în vârstă sunt decuplaţi de la aparatele de respirat!

Ştirea apărută iniţial în Israel a fost preluată de mai multe publicaţii online din România, unele cu audienţă foarte mare, de unde a fost răspândită mai departe prin publicaţii mai mici şi reţele de socializare, astfel că impactul ei a fost imens.

Iată câteva exemple:

Adevărul: Medic din Italia: doctorii nu mai au voie să conecteze pacienţii de peste 60 de ani la aparate de respiraţie artificială

Mediafax: Medic israelian din Italia: „Cei peste 60 de ani nu mai sunt ventilaţi, ci lăsaţi să-şi ia adio”

Gândul: MEDIC din Italia: „Doctorii nu mai au voie să conecteze pacienţii de peste 60 de ani la aparate de respiraţie artificială”

Evenimentul zilei: Să ferească Dumnezeu de drama italienilor! Medic:”Nu mai tratăm pacienți  peste 60 de ani”

G4Media: Medic israelian dintr-un spital italian, despre tratarea COVID-19: ”Nu-i mai ajutăm pe cei peste 60 de ani”

Capital: Decizia șocantă luată în spitalele din Italia! Ce se întâmplă cu pacienții care au peste 60 de ani

Stiripesurse.ro: E mai rău decât știai în Italia: Un medic a dezvăluit că bolnavii în stare gravă nu mai sunt ventilați pentru că prioritatea sunt pacienții care pot fi salvați

Ziare.com: Medic israelian aflat in prima linie, in Italia: Pacientii de peste 60 de ani nu mai sunt conectati la aparate, ci cu familiile, sa-si ia ramas bun

Hotnews este singura mare publicaţie online care a şters articolul de pe site ce, în căutarea Google, apare cu titlul: „Medic israelian în Italia: Nu mai folosim aparate de respiraţie…”

Alte exemple:

Mărturia șocantă a unui medic din Italia: doctorii nu mai au voie să conecteze pacienţii de peste 60 de ani la aparate de respiraţie artificială

Medic israelian în Italia: Doctorilor le este recomandat ca pacienţii de peste 60 de ani, în stare gravă, să nu mai fie conectați la aparate de respiraţie artificială 

Medic israelian din Italia: Bolnavii de Covid 19 de peste 60 de ani nu mai sunt conectați la aparatele de respirație artificială

Menţionarea publicaţiilor de mai sus nu e un proces de intenţie. În vremuri de presă online – mai ales în România, unde publicaţiile independente pot fi numărate pe degete şi supravieţuiesc tot mai greu -, se poate întâmpla ca un fake news să fie distribuit masiv „natural”, fără intenţia malefică de care vorbeşte UE atunci când acuză Rusia că produce masiv ştiri false pe tema coronavirus.

Motivul a fost să evidenţiem ce mare impact poate avea o ştire neverificată, care chiar dacă nu e cuplată la planul fake news al Kremlinului, ajunge să ajute indirect Rusia din alte motive decât reaua-intenţie a editorilor: lipsa de resurse financiare, presiunile politice, imaturitatea unor jurnalişti, concurenţa nefastă pentru „click”-uri şi audienţă cu orice preţ etc.

Russia Today n-a ratat ocazia de a „vinde” bine subiectul!

Captură de pe ediţia online a Russia Today în limba spaniolă

Celebra Russia Today, considerată principalul organ de propagandă al Kremlinului în plan internaţional, a „vândut” la loc de cinste fake news-ul cu „pacienţii decuplaţi de la aparate”.

Nimeni n-a încercat să ia legătura cu medicul pomenit în articolul din Jerulasalem Post, care a fost preluat şi distribuit la liber în media din România şi a produs o intoxicare în masă de genul celei dezvăluite în raportul european amintit la începutul articolului.

Evident, după ce manipularea s-a rostogolit masiv în reţelele de socializare, medicul respectiv a fost nevoit să intervină public pentru a curma acest coşmar îngrozitor în măsură să alarmeze populaţia Europei.

Iată traducerea mesajului său în limba română, aşa cum a fost oferită de ea de roboţii Facebook (scuze anticipate pentru eventualele erori, esenţial rămâne mesajul medicului):

Medicul Gal Peleg (Sursa: Facebook)

„Clarificare:

Eu sunt dr. Gal Peleg

Lucrez ca medic de gardă în Parma unde avem departamentul de spital și departamentul de pacienți pozitivi pentru coronavirus.

Aș dori să împărtășesc cu voi experiența mea cu mass-media și jurnaliștii.
Fiind doctor străin, un jurnalist m-a contactat pentru a cunoaște situația de la Spitalul Parma, iar eu, cu scopul de a transmite un mesaj de „stați acasă”, am acceptat propunerea de a vorbi cu el.

Din păcate, în articolul publicat au ales să scrie că „pacienții peste 60 de ani nu sunt tratați”. Acestea sunt cuvinte pe care evident nu le-am spus. Lucrând la Hospice și cu pacienții Covid ne străduim să ajutăm, atât medical, cât și pentru orice e nevoie. Niciun pacient nu este abandonat! Și sunt sigur că toți medicii din Italia fac așa!
Cu toții facem absolut tot ce putem și nu se întâmplă nimic din cauza noastră.
Le-am trimis clarificări, cerându-le să-și schimbe atitudinea și să schimbe cuvintele scrise de ei. Am scris și lămuriri pe Facebook.

Împărtășesc această experiență cu voi pentru că întreaga lume vrea să știe despre Italia, dar jurnaliștii schimbă uneori lucrurile. Este vorba doar de „noi false”
Așa că sfătuiesc pe toți să fie atenți și să fie înțeleși bine cu jurnaliștii și cu lucrurile pe care le scriem oricum în aceste momente grele”

Presa italiană demontează „fake news”-ul

Mai multe publicaţii din Italia s-ai sesizat şi ele legat de articolul cu medicul israelian şi au analizat pe îndelete cazul. Este şi cazul open.online care a investigat informaţiile publicate în Israel şi a ajuns la aceeaşi concluzie cu cea a medicului însuşi.

Scriu jurnaliştii italieni (de asemenea, scuze anticipate pentru eventualele inexactităţi de traducere):

„Numele spitalului unde ar lucra doctorul Peleg nu este indicat pe site-ul care relatează despre intervenția video a medicului la Channel 12.

În ​​titlu, citim „un medic israelian care tratează pacienți covid într-un spital din Parma ». Primul lucru făcut a fost să contactăm spitalele orașului, începând cu biroul de presă al Spitalului Maggiore din Parma.

Captură din articolul apărut în publicaţia italiană „open.online”

Dezvăluirea nu se reflectă în spitalul principal al orașului: toți pacienții sunt tratați cu mijloace adecvate și, în acest moment, nu există o situație în care să existe o penurie de aparate respiratorii, în comparație cu alte regiuni din Italia. Dimpotrivă, în Emilia Romagna sunt realizate soluții noi pentru a face față oricărei urgențe și pentru a propune soluții în altă parte.

Pe 22 martie 2020, ora 15:07, același Gal Peleg publică o postare de clarificare în profilul său de Facebook în care explică exact că toată lumea este tratată cu aparat respirator, inclusiv cei care pot avea chiar 120 de ani.

În același post, el declară că un singur spital nu reflectă realitatea națională, că nu există nicio regulă privind tratamentul pacienților cu vârsta peste 60 de ani, că nimeni nu este neglijat în funcție de vârstă și în toate etapele bolii.

În cele din urmă, el a concluzionat că titlul dat de mass-media în urma interviului său a fost incorect”

 

 

Ce a descoperit Uniunea Europeană  cu planul fake news al Rusiei

Un raport al grupului operativ de comunicare strategică al Serviciului European de Acțiune Externă SEAE a identificat sute de cazuri de dezinformare în actuala criză. Numai între 22 ianuarie și 19 martie 2020 au existat 110 știri false de origine rusească despre coronavirus. Autorii și mesajele sunt întotdeauna aceleași și au o lungă tradiție în sistemul de influență rusă în străinătate, notează G4Media.ro citând postul public de radio german Deutsche Welle.

DW a prezentat deja câteva „best of”-uri în materie de teorii ale conspirației și dezinformări despre coronavirus în urmă cu două săptămâni. Conform raportului UE, actuala campanie rusă de dezinformare se concentrează cu precădere pe un aspect: o presupusă origine artificială a virusului care ar fi folosit în scopuri politice minore.

Platforme precum „southfront.org” sau „RT” și „Sputnik” sunt deseori citate de UE ca inițiatori și multiplicatori ai acestui mesaj. Uneori, aceste știri false variază: există, de asemenea, „elite secrete” în spatele coronavirusului, alteori SUA sau industria farmaceutică.

Întotdeauna prezente sunt următoarele elemente: nimic nu este ceea ce pare. Cu atât mai puțin modul în care prezintă situația guvernele, autoritățile sanitare și mass-media. UE evaluează că țelurile din spatele acestei campanii de dezinformare sunt clare: crearea de confuzie, slăbirea încrederii în guverne, mass-media, autorități și în „sistem”, crearea neîncrederii și a discordiei la nivelul UE, între statele membre și SUA.

 

 

Leave a reply