miercuri, noiembrie 30

Faceți cunoștință cu Virgil și Ricardo! I-am filmat la o cafea

0
646

Dacă repet numele sătucului de poveste în care sunt cazat, nu câștig nimic. Dar o fac sperând că astfel cineva va reține cuvântul magic și va vizita cândva locul acesta pașnic și frumos: Naquera. E la vreo 30 de km. de Valencia și la 15 minute de plaja Mediteranei. Aici îmi place să admir amestecul vechi-nou. Clădirile placata cu gresie veche înflorată sunt specifice acestei zone din Spania.

Cobor dinspre apartamentul lui Tinel, ”mi hermano”, și ajung în acea piațetă frumoasă a Primăriei. E liniște acum, dar seara bunicii și nepoții se adună aici să se răcorească zgomotos la ”arteziana” din fața sfatului popular.

În piațetă, tronează la loc de cinste un indicator pentru pasionații de drumeție montană. Descrie traseul ”Crueta del Pinar”. E în detaliu: puncte de popas, timp parcurs până în vârful muntelui, avertizări.

Trebuie să ajung la barul ”El Sol” (Soarele), din apropiere. E cel mai vechi din sat, peste 40 de ani, îmi spune o localnică. La ”Sol” lucrează și Dana, simpatica vecină din Timișoara. Are mulți ani vechime aici și ea. Înainte, arunc o privire către o clădire de vânzare. Îmi place istoria ei, forma de ”cetate” compresată între alte case. Anunțul e și el tot vechi. L-am văzut exact la fel și acum șapte ani! Nu s-a vândut, semn că proprietarii nu se grăbesc să lase din preț. Sau or fi uitat de anunț…

Pe pervazul barului unde mă grăbesc să iau el desayuno (micul dejun) stă cuminte o floare. Și un anunț cu ”Horchata”. E băutara inventată în zona Valenciei dintr-o plantă cu același nume. Un fel de bragă, dar mai dulce și preparată răcoros. Comand una. Mmmm.

Dana e drăguță. O să vi-o prezint zilele următoare și puțin filmată cu camera mea mobilă. Deocamdată, răsfoiesc ziarele. Ai ce citi și te ajută să scapi puțin de ecranul telefonului. Nu am timp de pierdut, deși soarele mă cam adoarme. Mă așteaptă doi prieteni buni: Virgil și argentiniano-spaniolul Ricardo. Ne întâlnim în Paterna, locul unde se antrenează echipa de fotbal Valencia. Filmulețul de mai jos vi-i prezintă pe amândoi în toată splendoarea, alături de un sens giratoriu care m-a fermecat prin culorile sale verzi-violete. Iată peisajul:

Leave a reply