sâmbătă, ianuarie 22

Expoziția „Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal”

4
365

Patriarhul României a vizitat expoziția„Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal”organizată la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Inspirat de exponate, el l-a numit pe Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare „monah încoronat” și a vorbit despre colaborarea românilor din cele trei principate românești în perioada ștefaniană.

Sfântul Ștefan cel Mare a învățat la Școala militară de la Castelul Huniazilor, „cea mai importantă școală de formare a viitorilor luptători anti-otomani”, a spus părintele patriarh.


„Acolo au făcut exerciții Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș, care l-a ajutat pe Ștefan cel Mare la 1457 cu 7.000 de soldați munteni ca să ocupe tronul, fiindcă au făcut aceeași școală”, a explicat Preafericirea Sa, subliniind unirea românilor din cele trei principate în lupta pentru Cruce.

                                                                Sursa: Basilica.ro

Ghid le-a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe. El a întâmpinat vizitatorii afirmând că actuala „Serbare de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, serie de manifestări care culminează în perioada 14-16 august, este o sărbătoare nu doar pentru Putna, nu doar pentru România, ci pentru toată românitatea.

„Acum, față de 1871, nu mai vorbim de o Românie între granițe, ci vorbim de o Românie mult mai extinsă. Avem 10 milioane de români care sunt în afara granițelor”, a spus scriitorul, care a coordonat și documentat expoziția.

Organizatorii Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni erau „o generație extrem de tânără, dar care s-a născut cu conștiința unui ideal” – cel de unitate națională, într-o epocă în care românii erau împărțiți în mai multe provincii aflate în trei imperii diferite” a mai declarat scriitorul

Patriarhul României a vizitat expoziția însoțit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud și Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

4 comments

 1. MAITRE 16 august, 2021 at 14:24 Răspunde

  Acum este vremea când preoțimea nu mai lucreaza la sufletul credincioșilor, ci numai la cărămizile lui Faraon.

  Restaurarea Bisericilor se va face pana la venirea antihristului si in toate va fi o bunastare materiala nemaipomenita.

  Iar voi, cu reparatiile in biserica noastra sa mai ingaduiti, fiti modesti si cu masura in aspectul ei exterior, ci mai bine sa va rugati mai mult si sa umblati la biserica atat timp cat, inca, se mai poate…

  Multi duhovnici si slujitori ai Bisericii isi vor pierde sufletul in vremea antihristului!

  Vine timpul, si nu e departe, cand foarte multe biserici si manastiri se vor deschide in slujba Domnului si se vor repara, le vor reface nu numai pe dinauntru, ci si pe dinafara.

  Vor auri si acoperisurile atat ale bisericilor, cat si ale clopotnitelor, dar preotimea nu va mai lucra la sufletul credinciosilor, ci numai la caramizile lui Faraon.

  Preotul nu va mai face si misiune.

  Cand vor termina lucrarile nu se vor putea bucura de slujbe duhovnicesti in ele, ca va veni vremea imparatiei lui antihrist si el va fi pus imparat.

  Rugati-va ca Bunul Dumnezeu sa mai lungeasca acest timp, ca sa ne putem intari in credinta, caci vremuri groaznice ne asteapta.

  Luati aminte la ce va spun, caci totul se pregateste cu foarte mare viclenie.

  Toate bisericile si manastirile vor fi intr-o bunastare imensa, pline de bogatii, ca niciodata, dar (atunci cand se va inscauna Antihrist) sa nu mergeti in ele.

  Sfântul Lavrentie de la Cernigov

 2. MAITRE 16 august, 2021 at 14:29 Răspunde

  Atat de multi oameni saramni si multa lume descumpanita si pierduta sufleteste si ei se ocupa de expozitii si de alte chestii care nu au cu nimic de a face cu rolul lor ca mijlocitori inainte lui Dumnezeu.

  Pacat, ca se irosesc si asa cum se spune se implineste sub ochii nostri , multi chemati dar putini alesi nu toti cei care vor striga numele meu vor fi mantuiti.

  Judeacti fratilor cu inima ca acolo este Hristos si va vorbeste acestia sunt deja vanduti si nici pe ei nu se mai pot salva din cauza ca slujesc banul si nu pe Dumnezeu adevarat .

Leave a reply