sâmbătă, octombrie 12

Experții militari sunt convinși că o rachetă ATACMS a lovit podul care leagă Crimeea de Rusia

0
1534

Sursa foto: Mariusz Burcz

Din analiza imaginilor existente, experții militari afirma ca daunele cauzate Podului Kerci ar fi fost provocate de o racheta cu caracteristicile ATACMS.

Oficialii americani au afirmat că “SUA nu au furnizat rachete ATACMS Ucrainei”, care au o rază de acțiune oficială de 300km, pentru a “nu escalada conflictul”, Kremlinul declarând că aceste rachete ar reprezenta o “linie roșie”.

Sursa: Chuck Pfarrer

Probabil SUA nu au furnizat rachete ATACMS Ucrainei, dar sunt 6 alte țări care dețin rachete ATACMS și ar fi putut să le livreze cu binecuvântarea americanilor. Americanii oricum nu au nicio obligație să spună adevărul, în fața valurilor de minciuni rusești.

Nici Ucraina nu confirmă încă posesia rachetelor ATACMS lansate de sistemele HIMARS.

Armata rusă însă știe că Ucraina deține rachete ATACMS de când au fost folosite în vară asupra Bazei Saki din Crimeea, dar nu le pot intercepta, fiind o nouă umilire pentru lăudatele și exportatele sisteme de rachete S-400 sau Pantsir-S1.

Podul Kerci este printre cele mai păzite obiective ale rușilor. O întreagă brigadă cu câteva mii de soldați păzește podul cu importante resurse în apă, la sol și în aer.

Este imposibil ca drone sau trupe speciale să se poată apropia nedetectați de pod cu sute de kg de explozibil. Armatele moderne nu riscă soldații acolo unde pot folosi alte mijloace.

Atât ucrainenii, cât și rușii sunt interesați să nu dezvăluie folosirea unei rachete ATACMS asupra podului, dar din motive diferite:

– ucrainenii și americanii nu vor ca Putin să fie oarecum forțat să comită atrocități și mai mari, în urma unei confirmări în spațiul public a încălcării “liniei roșii”, prin folosirea ATACMS.

– rușii nu vor să recunoască că “linia lor roșie” a fost încălcată, din lipsa soluțiilor militare de escaladare și mai ales din rațiuni propagandistice, venind cu acuzații asupra ucrainenilor că ar fi comis un atentat terorist – în unele variante, chiar sinucigaș.

Imaginile de la fața locului indică clar că a fost vorba de o rachetă care a lovit podul. În poze se vede inclusiv gaura făcută de rachetă.


Sursa: Twitter Kim Ames

Pe imaginile camerei de supraveghere, cu o clipă înainta exploziei, se observă o iluminare deasupra podului, în timp ce camionul prezentat de ruși ca sursă a exploziei, este încă întreg.


Sursa: Twitter

Racheta ATACMS lovește ținta, coborând aproape vertical cu aproximativ 4.000 km/h, cu un cap penetrant și o încărcătură explozivă de aproximativ 200 kg, care prin detonare produce schije incendiare.

Astfel au apărut și schijele care au lovit și aprins vagoanele cu combustibil ale trenului, care circula cu viteza foarte redusă, fiind în zona ascendentă a podului.

O rachetă ATACMS lansată din teritoriul controlat de ucraineni are nevoie de mai puțin de 3 minute pentru a lovi Podul Kerci. Cu siguranță lovitură a fost foarte bine planificată, sincronizată și monitorizată pentru a lovi și un tren încărcat cu combustibil, care prin ardere extinde pagubele. Energia uriașă cu care racheta a lovit podul a produs o undă de șoc care a produs prăbușirea și unei secțiuni de pod mai îndepărtate de locul exploziei.

Sursa: Twitter


În imagini se observă la mică distanță de explozie stâlpi rămași în poziție verticală, inclusiv pe secțiunea prăbușită.

Un tir încărcat cu multe sute de kg de explozibil pentru a putea distruge podul, nu făcea o gaură în pod, ar fi culcat mulți stâlpi în zonă și ar fi aruncat trenul de pe șine.

Rachetele ATACMS au fost probabil folosite și în vară asupra Aeroportului Saki din Crimeea, când numeroase avioane rusești au fost distruse la sol.

Sursa: Chuck Pfarrer


Și atunci au fost lansate tot felul de teorii fantastice cu trupe speciale sau drone. Cert este că trupele speciale sau dronele nu puteau transporta sute de kg de explozibil într-o bază militară rusească. La câteva săptămâni un oficial ucrainean a confirmat că Baza Saki a fost lovită de fapt cu rachete, fără a preciza tipul, ambiguitatea lăsând posibilă varianta rachetei ucrainene Sapsan.

Din nefericire, mare parte din presă a preluat, fără verificări, povestea Kremlinului cu tirul care vine din Rusia spre Crimeea încărcat cu tone de explozibil.

Probabil nu vom vedea prea curând tirul întreg scos din mare. S-ar putea să vedem însă o nouă rachetă lovind podul și cu efecte similare.

Leave a reply