sâmbătă, iulie 20

EXCLUSIV. Româncă în Caraibe: „Coronavirusul? Afacerea îmi merge bine, mai ales acum”

0
1092

Călin Daniel Cruceru

Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din America Latină pentru LUMEALIBERA.RO

Mihaela Pîrvan a ajuns în urmă cu trei ani în Republica Dominicană, din Târgoviște, județul Dâmbovița, cu dorința neascunsă de stabilire definitivă în mirifica insulă din Antilele Mari, Caraibe.

De la bun început, a deschis un magazin de cartier în zona sud-estică, Boca Chica, la doar 30 de kilometri de capitala Santo Domingo.

În timp record, s-a familiarizat și s-a acomodat repede cu cultura și obiceiurile caraibiene, dominicane, și astăzi este o binecunoscută comerciantă în acel sector din zona unde locuiește.

Am stat de vorba cu Mihaela, care în ciuda faptului că se confruntă cu o serie de reguli de prevenire luate de autoritățile statului dominican, își continuă activitatea şi-n vremuri de coronavirus şi spune că este chiar foarte mulțumită.

Ne-a comunicat că vinde în zilele acestea mai mult decât oricând, având deseori, însă, serioase probleme de aprovizionare, deoarece au fost reduse activitățile de transport de la magazii către comercianți.

Dar pentru că nu vrea să lase jos steagul românesc, pe tărâm caraibean, nici în timpuri ca acestea, se zbate mai dihai ca înainte. Astfel, spune că reușește să se aprovizioneze cu acele produse care se cumpără în exces în aceste zile: băuturi alcoolice, ouă, „vivere”, adică yuca, banane platano, și altele.

„A fost dată o alarmă falsă, zilele trecute. Lumea s-a panicat la auzul că se va  impune o carantină 24 din 24 ore, pe timp de o săptămâna, perioada în care nimeni nu va putea ieși din casă. A fost o nebunie, lumea a cumpărat tot”, spune cu satisfacţie românca stabilită în insula din Caraibe.

Deși nemulțumită de situație, care orice cetățean responsabil în timpuri de carantină globală din cauza pandemiei provocate de COVID 19, Mihaela nu disperă.

Mihaela Pârvan se simte bine în peisajul dominican

„Sunt încrezătoare și sper că lucrurile vor reveni la normalitate, iar acest virus care ne-a dat tuturor viaţa peste cap va fi învins. Pentru că nu mă pot bucura că afacerea mea prosperă în aceste vremuri, în timp ce oamenii mor din cauza acestei boli”, se destănuie ea.

Nu ezită să spună totuşi că astfel de vremuri tulburi îi ajută pe cei ca ea, care înainte aveau mai mult de suferit din cauza concurenţei cu marile lanţuri comerciale.

„Chiar îmi merge bine. Pentru că oamenii s-au cam săturat de stat la coadă la supermarketuri şi preferă magazine ca ale noastre, mai mici, dar aproape de ei. În plus, în marile magazine preţuri pot creşte de la o zi la alta deoarece se termină repede marfa, iar a doua zi poate fi mai scump. Pe când la magazine ca al meu cumperi marfă pentru o săptămână, de exemplu, şi preţurile rămân la fel”, descrie Mihaela piaţa de afaceri actuală din Republica Dominicană.

„Lumea are nevoie de mâncare, dar senzaţia mea e că pe unii îi interesează mai mult internetul decât mâncarea”, glumeşte Mihaela, care nu uită însă să adauge că partea frumoasă a vieţii tropicale nu dispare nici în vremuri de pandemie.

„Da, oamenii sunt atenţi la criza coronavirus, respectă măsurile de izolare, igienă, dar nu uită să rămână cum sunt ei. Înţeleg realitatea, virusul, dar nu sunt foarte stresaţi, pentru că timpul trece şi nu poate schimba natura lor umană”, conchide Mihaela Pârvan, într-o discuţie cu reporterul pentru America Latină al LUMEALIBERA.RO.

La ora actuală, Republica Dominicană înregistrează 1.380 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, 60 de morţi şi nicio persoană vindecată. Este a opta ţară ca impact al pandemiei dintre toate statele din America de Nord, America de Sud şi America Centrală.

Leave a reply