EXCLUSIV. Jurnalistul Mihai Rădulescu, propus de profesioniștii din TVR lui Orban și Barna la șefia televiziunii publice

2
8745

Scandalul privind programul insalubru, grobian și iresponsabil din noaptea de Revelion de la TVR a demonstrat o dată în plus incapacitatea acestui colos media finanțat masiv din banii românilor de a gestiona bugetele, profesionalismul și relația cu publicul într-o manieră comparabilă cu toate celelalte posturi de stat de pe continent.

Monica Ghiurco (stânga) și profesioniștii din TVR au fost revoltați de apariția lui Bittman și ”Garcea” în noaptea de Revelion

TVR nu este doar caz de batjocură socială, prin emisiuni de ”divertisment” plătite cu 50.000 de euro pe noapte, cum a fost cazul show-ului iresponsabil organizat în barul fostului colaborator al Securității Mugur Mihăescu, alias ”Garcea”, ci și o sursă de dosare penale care zac în anticamera DNA de ani buni, într-un mod foarte suspect.

Și în timp ce SRTV (Societatea Română de Televiziune – denumirea oficială a instituției media din Calea Dorobanți) este o veșnică sugativă de bani publici scurși la limita legii sau chiar ilegal în buzunarele unor companii private care oferă ”show”-uri de cartier, misiunea TVR de a fi un reper de profesionalism, etică și audiențe a devenit și ea un rateu incalificabil.

Cazul emisiunii realizate de trupa Vacanța Mare în noaptea dintre ani este doar picătura care a umplut paharul, căci criza aceasta care costă enorm bugetul României și informarea corectă a plătitorilor de taxe este de când lumea la TVR.

Persoana numită de Iohannis în conducerea TVR o susține pe Doina Gradea!

Christel Ungar, în tinerețe, când semna la Securitate cu numele de cod ”Laura” (Foto: portalSM)

Situația de derapaj profesional a fost întotdeauna posibilă grație oamenilor numiți de partide în Consiliul de Administrație al TVR, mulți dintre ei fie fără carieră profesională probată în timp, fie persoane compromise, deci ușor de manipulat în direcții malefice, cum există și în acest ultim CA al TVR.

Este cazul lui Christel Țopescu (fostă Ungar, ex-soția marelui comentator sportiv Cristian Țopescu), numită, culmea, de președintele Iohannis în CA al TVR, care a fost colaboratoare a Securității din Satu-Mare cu numele de cod ”Laura”.

Dintre toate persoanele pe care le putea propune în consiliul de administrație al TVR, președintele Klaus Iohannis n-a găsit niciun profesionist veritabil sau un om din societatea civilă cu CV remarcabil, dimpotrivă, a promovat-o pe o fostă colaboratoare a Securității!

Întâmplător sau nu, aceasta a votat zilele trecute pentru menținerea Doinei Gradea la șefia TVR, alături de reprezentantul UDMR în CA al TVR, după cum a dezvăluit Monica Ghiurco, reprezentanta salariaților în consiliul de administrație al televiziunii publice.

Având în vedere toată această istorie de compromisuri politice și de trădare a valorilor TVR, în interiorul televiziunii publice s-a format neoficial un grup de profesioniști, mare parte dintre ei marginalizați de guvernările PSD sau trecuți pe linie moartă pentru a nu influența deciziile, care și-au propus să ia taurul de coarne și să transmită noii puteri PNL-USRPLUS-UDMR că a venit momentul ca TVR să fie condusă de un om din interior.

După mai multe discuții, numele care s-a decantat printre profesioniștii TVR a fost cel al lui Mihai Rădulescu, vechi jurnalist la Redacția Știri a postului național.

Cine este Mihai Rădulescu, jurnalistul marginalizat de Dragnea și PSD

Mihai Rădulescu, invitat la emisiunea ”O dimineață de milioane” de la Europa FM

Mihai Rădulescu este născut pe 20 octombrie 1966, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii. Şi-a început cariera ca jurnalist, în 1992, pentru cotidianul Libertatea, unde 3 ani mai târziu, devenea şeful secţiei politice. A condus apoi, timp de un an, departamentul politic de la ziarul Curierul Naţional. În TVR a intrat în toamna lui 1996, în urma unui concurs.

În prezent, lucrează la Departamentul de Ştiri al canalului TVR 1, unde este realizator de emisiuni. A absolvit Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul NATO, Colegiul Naţional de Apărare. A urmat cursuri de perfecţionare în televiziune, în ţară şi în străinătate, precum şi burse de documentare la sediile UE şi NATO de la Bruxelles.

Mihai Rădulescu face parte din jurnaliștii izolați de toate guvernările PSD, dar cu toate acestea este respectat și de acei angajați ai TVR care simpatizează sau chiar fac jocul PSD în interior.

„Mi-aş dori ca telespectatorii să mă perceapă în primul rând drept omul care le prezintă rezultatul unui efort colectiv de informare şi producţie. În plan strict personal, aş fi tare fericit dacă m-ar vedea, pur şi simplu, ca unul care ştie despre ce vorbeşte. Mai exact, ca jurnalist de meserie, şi nu ca vedetă – termen care, pentru un prezentator de ştiri, mi se pare complet nepotrivit, dacă nu chiar peiorativ. Pe ce mă bazez? Pe o activitate de presă de aproape 20 de ani, dintre care 15 în televiziune.

Am realizat sute de reportaje şi transmisii directe de la marile evenimente politice interne şi internaţionale: activitatea de la Palatul Cotroceni, întâlniri oficiale ale preşedinţilor Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, şedinţe de guvern şi sesiuni parlamentare, reuniuni de vârf ale partidelor politice, campanii electorale, vizite oficiale ale liderilor români în ţări de pe toate continentele, evenimente de interes internaţional, precum Summitul Pământului – Johannesburg 2002, sesiuni ale Adunării Generale a ONU – New York, summit-uri ale Uniunii Europene (Sevilla 2002, Copenhaga 2002, Atena 2003, Dublin 2004, Roma 2004, Bruxelles 2004), summit-uri NATO (Washington 1999, Praga 2002, Istanbul 2004), Jocurile Olimpice – Atena 2004. Am realizat şi moderat emisiuni de televiziune, între care: Ştirea zilei, Prim Plan, TOP 7.ro, +Politica”, scrie în prezentarea făcută de TVR lui Mihai Rădulescu, pe site-ul instituției.

În prezent,  îl regăsim pe Mihai Rădulescu prezentând Telejurnalul pe TVR 1, de la ora 24:00, de luni până vineri. Jurnalistul le propune telespectatorilor o sinteză a informaţiilor zilei.

”A venit vremea ca TVR să fie condusă de un profesionist din interior”

”Mișu” Rădulescu (dreapta), alături de profesioniști din TVR la emisiunea ”Câștigă România”

TVR dispune de o vastă echipă de profesioniști, care de fiecare dată au fost nevoiți să lucreze cu șefi ”implantați” din afara TVR, politic, fără ca ei să fi avut vreodată un cuvânt de spus.

De aceea, profesioniștii din televiziunea publică spun că a venit momentul ca, în sfârșit, TVR să fie condusă de unul dintre oamenii cu experiență din interior, care a probat în timp că are valoare profesională și morală în afara oricărui dubiu.

Numele de mai jos nu sunt obligatoriu cele care au discutat sau au căzut de acord asupra propunerii ca Mihai Rădulescu să fie viitorul președinte-director general al TVR.

Sunt doar o mică parte dintre profesioniștii din interiorul TVR care, fie că au agreat sau nu ideea, sunt cu toții de acord că a venit momentul ca oamenii din interior să salveze televiziunea publică:

Marian Olaianos și Valentina Stelescu (sport), Magdalena Moreh (externe), Monica Ghiurco, Adriana Gulea, Marian Voicu, Adelin Petrișor, Cristina Madgearu, Alex Costache, Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%), Cătălin Sava (a comentat și în acest an magistral Concertul de Anul Nou de la Viena), Virginia Ghiță, Mihaela Crăciun, Cornel Mihalache, Alina Grigore, Lucian Pârvoiu, Răzvan Tiniche (investigații), Ramona Avramescu (cea care i-a pus întrebarea lui Trump cu articolul 5 al NATO), Lucian Pârvoiu (corespondentul TVR la Bruxelles) etc.

Doina Gradea

”Nu toți cei de mai sus au avut discuții cu noi pentru propunerea lui Mihai Rădulescu viitor președinte-director general al TVR, dar suntem siguri că absolut toți sunt de acord cu această soluție. De foarte mulți ani, TVR este condusă politic, cu oameni aduși din afara instituției cum este și Doina Gradea, ultima pe listă cu voia lui Dragnea. Ajunge! A venit momentul ca profesioniștii vechi din TVR, și sunt o mulțime!, să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului acestei instituții. Nu e nevoie de mari soluții revoluționare la TVR, de idei salvatoare, de așa-zise reforme și transformări, au mai fost și înainte și vedem unde s-a ajuns. E nevoie de un singur lucru pentru a face din TVR referința națională în materie de profesionalism și etică: să lași profesioniștii din interior să decidă. E cea mai bună soluție, de aceea unii dintre noi am avut deja discuții cu domnul Dan Barna, vom merge să vorbim și cu domnul Ludovic Orban, pentru că nu mai vrem ca TVR să fie din nou un teren de încercare pentru un nou șef adus din afara instituției – soluție care n-a funcționat niciodată”, ne-au declarat, sub anonimat, unii dintre cei din lista de mai sus.

”Doina Gradea trebuie să plece!”

Liderii PNL și ai USRPLUS s-au pronunțat tranșant pentru rezolvarea situației de criză perpetuă de la TVR, după izbucnirea scandalului provocat de show-ul cu Garcea și Bittman din noaptea de Revelion.

Iulian Bulai

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, a anunțat și el că va propune înființarea unei comisii speciale de anchetă în cazul Televiziunii publice și Radioului public.

Vlad Pufu, senator PNL și membru al Comisiei de Cultură din Senat, declarase anterior că simpla plecare a managementului nu va rezolva nici pe departe problema TVR, televiziunea publică având nevoie de o reformă profundă.

Cel mai vehement a fost deputatul USR Iulian Bulai, care a promis că actuala coaliție la putere va tăia în carne vie la TVR.

Bulai a remarcat că Guvernul a alocat mass-media, pe parcursul 2020, suma de 40 de milioane de euro tocmai pentru a promova măsurile anti-covid dispuse de autorități, iar programul de Revelion de la TVR „nu se putea mai contraproductiv”.

„În ultimele 7 luni Guvernul României a dat redacțiilor de presă private aproximativ 40 mil €, pentru a scrie despre măsurile guvernului luate împotriva pandemiei. Am contestat constant ineficiența acestei măsuri. Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor. Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de mil € ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici la televiziunea publică în plină pandemie. În prime time. De revelion. Adică sabotezi măsurile împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți. Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia”, a scris Bulai pe pagina sa de Facebook.

2 comments

  1. Corrie 5 ianuarie, 2021 at 17:28 Răspunde

    Ce putea face presedintele Iohannis,daca individa nu si-a declarat trecutul,sau cel putin CNSASul nu si-a facut treaba bine,informandu-l pe presedinte despre trecutul de colaboratoare al acesteia?Tot asa putem sa ne punem intrebarea si despre alegerea plusereilor :dintre toti profesionistii tvr-ului,tocmai pe omul lui Voiculescu puscariasul l-au gasit ca sa-i reprezinte in CA-ul tvr-ului!!Deci,nimic nu e sigur in aceasta institutie ,ACOLO COLCAIE SOBOLANII SECURITATII,DE ACEEA TREBUIE URGENT DERATIZATA!!

Leave a reply