EXCLUSIV (II): Ioan Neagu: ”Situația Industriei de Apărare a rămas la nivelul anilor 80”

4
547

Iată acum și partea a doua, din interviul dat în ”EXCLUSIVITATE”, de  către liderul celor de la Fabrica de Arme, din Cugir, Ioan Neagu.

Dacă în prima parte am vorbit despre situația în care se află cei de acolo, inclusiv cu arma de asalt, mult lăudată, în această parte, dialogul va fi unul mai direct. Și deci, mai ”încins”

Lumea Liberă: Dacă ar fi ca mâine, prin absurd, să o luați de la cap ați alege tot acest domeniu-industria de apărare- ori ați ”emigra” spre altceva?

 Neagu: Industria de Apărare este un domeniu care în trecut oricine și-ar fi dorit să activeze, tocmai de aceea cu toata situația  existentă, în momentul de față a industriei de apărare, eu cred ca a-și alege să activez tot în  aceeași zonă. Asta, chiar dacă ar trebui să o iau de la capăt!

Lumea Liberă: Industria de apărare a ajuns demult într-o situație critică, nu mai este demult un secret. Cum credeți că s-ar putea soluționa, în sens favorabil, o astfel de stare de lucruri?

Neagu: Situația Industriei de Apărare, a rămas la nivelul anilor 80, de dinainte de revoluție, pe sistemul vechii structuri CAER. Cu toate că, România a aderat la NATO și statul român alocă sume importante pentru înzestrarea armatei. Însă, nimeni nu și-a dorit ca și,  industria de apărare românească să poată furniza echipamente pentru armată.

Asta se vede  și din felul în care a fost tratată această industrie și lăsată să supraviețuiască în condiții mai mult decât improprii.

Aici putem exemplifica prin faptul că nu s-au alocat până în urmă cu 2-3 ani, banii necesari pentru investiții și retehnologizarea acestei industrii , deși se știa bine că o armată este puternică dacă are în spate o industrie capabilă să-i asigure în orice moment, necesarul de logistică necesarfuncționării ei.

Din păcate, interesele au făcut ca în momentul de față, în România să nu mai poată să se producă oțeluri speciale, să nu poată să mai producă pulberi și explozibil. Într-o singură sintagmă:  să nu  se mai poată produce aproape nimic, din ceea ce ar avea nevoie armata, cât și Ministerele de forță din România.

Salvarea poate veni și pentru Industrie, numai dacă i se va acorda aceeași atenție, ca și armatei române.

4 comments

  1. Bibliotecarul ”Grănicer” 22 august, 2021 at 18:54 Răspunde

    ok… e bine ca sa le numim ”MARTURISIRI”, dar parca… e loc de mai mult.Oricum mai bun decat cel de saptamana trecuta.Subiectul abordat, curajos….

Leave a reply