EXCLUSIV ( I ): Fabrica de Arme Cugir prin ochii sindicatului

5
1391
Foto-Arhivă personală

Cum azi  subiectul numărul unu a politicii, interne și internaționale, pare a fi Afganistanul și situația de acolo, site-ul lumealibera.ro a încercat a face o ”radiografie” a industriei de apărare, începând cu Fabrica de Arme Cugir.

În ”EXCLUSIVITATEA” acordată de către Ioan Neagu, liderul sindicatului „Apărarea – Cugir”, veți  putea citi,pe paqrcursul a două episoade, cum se vede starea industriei de apărare, în acest moment politic delicat.

 Ion Neagu este președintele, la zi, al Sindicatului Apărarea Cugir, dar și prim-vicepreședinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industrie și vicepreședinte al CNS Cartel Alfa,  dar și  co președintele ASIAA – Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică

Lumea Liberă:  Care e azi, situatia la Cugir, in ceea ce priveste productia de armament?

 Neagu: Pot sa raspund care este situatia la Fabrica de Arme, in Cugir functionand 2 societati. La Fabrica de Arme, daca vorbim despre contracte si comenzi putem spune ca stam bine, acest bine s-a derulat dupa toata perioada de la revolutie incoace, in schimb la celelalte capitole, vorbim de tehnologie, conditii de munca, salarizare este mult mult sub ceea ce ar trebui sa fie in acest moment. Toata aceasta situatie se datoreaza actionarului majoritar respectiv Statul Roman care a lasat Industria de Aparare sa devina din regina in cenusareasa. Pot spune ca inca situatia poate fi salvata in conditiile in care Fabrica de Arme va beneficia de investitii in retehnologizare avand in vedere ca detinem in momentul de fata si un produs compatibil NATO care este in curs de omologare.

Lumea Liberă: Toata lumea vorbeste, despre noul produs al celor din Cugir: arma de asalt. Mai multe detalii, daca se poate?

Neagu: Produsul de care aminteam mai sus fără a beneficia de sume de bani pentru cercetare si dezvoltare prin vointa catorva specialisti de la Fabrica de Arme dar in colaboare cu firma XTIMPEX din Bucuresti am reusit sa dezvoltam noul produs care din primele verificari raspunde tuturor cerintelor cerute de catre MAPN. Nu stim daca raspunde si vointei acestora ca aceasta arma sa fie achizitionata.

Lumea Liberă: Cine pe cine cine a ales: dvs pe sindicat, ori sindicalismul pe dvs?

 Neagu: Dupa revolutie, miscarea sindicala a luat amploare rapid, in vremea aceea sa fi in randul sindicalistilor de frunte era o onoare dar si o mare responsabilitate.  Inclusiv clasa politicĂ care se forma, acorda o mare atentie liderilor de sindicat.

Cred ca am simtit la acea vreme ca am vocatie pentru aceasta meserie si credeam atunci, ca pot sa fac mult mai multe pentru membrii de sindicat. Din pacate azi, clasa politica aproape ca uraste aceasta miscare sindicala.

In 2021 este mult mai greu sa faci sindicalism decat dupa anii 90′, raspuns concret cred ca eu am ales.

Va urma

5 comments

 1. Bibliotecarul ”Grănicer” 22 august, 2021 at 10:58 Răspunde

  Bine punctat, de aceasta dată, omul vostru nu a ocolit subiectul, abia astept partea a doua. Sincere felicitari!

 2. Liviu Humor 22 august, 2021 at 11:02 Răspunde

  Acolo la Cugir bag seama ca se graieste altfel, dupa ce au scapat de unul Ulise. Asa da… Vorba aceea: Tot Ardealul îi fruncea…

 3. Luca 22 august, 2021 at 11:03 Răspunde

  Interesant si documentat interviul.Subiectul se anunta incitant, si da, chiar este unul duminical, felicitari.Respect domnului Neagu, unul dintre putinii lideri reali, inca ramasi, in activitate.

 4. COSTACHIEL 22 august, 2021 at 11:07 Răspunde

  E bine ca mai putem gasi astfel de site-uri care sa scrie despre subiecte reale, nu cosmopolite! Se simte, chiar si prin acest interviu, ca cineva, undeva se preocupa de ”dezvoltarea” site-ului, pe ideea LIBERTATII opiniei.
  Cat priveste subiectul ”atacat” imi pare ok, binevenit.Spre deossebire de domnul Nania, de saptamana trecuta azi vedem un lider mai direct, dispus a spune pe nume PROBLEMELOR reale.De aceea, RESPECT!

 5. Timpanul cu ”Ochi” 22 august, 2021 at 11:23 Răspunde

  Da, Luca Bogdan…. omul vrea a spune multe, chiar ”scapă” ceva informatii! Demersul vostru e ok, dar ca si cel de inainte, pare a vea o ”frana”…. desi arunca usor vina pe CLASA POLITICA! Dar, oare de ce nu ne mai mira? Uita insa ca, SINDICALISTII i-au dat pe Mitrea, dar si pe Ci(or)bea… Deci, despre ce vorbim?!

Leave a reply