EXCLUSIV- Adrian Nania (I): „Sectorul Industriei de Apărare nu este „mormanul de fiare”, ba din contră!”

18
627

Azi, ne-am decis  să abordăm și subiectul industriei de apărare. Invitatul nostru este domnul Adrian Nania, cel mai longeviv, dar și cel mai ”vizibil” lider sindical, din domeniu.

Citiți  totul, cu mare atenție, mai ales că în prezent, atât ministrul Năsui, cât și conducătorii MAPN declară că ”unul din punctele fragile, ale economiei, cât și ale Strategiei Naționale de Apărare, îl constituie tocmai industria autohtonă de armament.”


Lumea Liberă:  Cine pe cine a ales primul: viața sindicală pe dvs, sau dvs pe aceasta? Care au fost „privelegiile”, dar mai ales „privațiunile” unei astfel de alegeri?

 Adrian Nania: Răspunsul clasic, cel mai simplu, ar fi „oamenii” ei m-au ales! Realitatea este insă alta și nu aș fi eu însumi, dacă nu aș relata-o , chiar și aici! Nu am fost membru de partid și Revoluția m-a prins într-o unitate militară, institut de cercetare rachete, manifestandu-mă ca  și un contestatar al regimului,de atunci,  un fel de lider în stadiu incipient de dezvoltare. Atunci, în acele zile nebunești, era să fiu arestat, dar oamenii m-au salvat și astfel am devenit un fel de lider al lor. La doi ani distanță, prin octombrie 1991, deveneam liderul Federației Sindicale „UNIREA”, ales cu o majoritate covârșitoare. Sunt convins că și aceasta este o profesie, ca oricare alta și dacă nu ai vocație, degeaba o practici.

Lumea Liberă:  Se poate spune că, a fi azi LIDER SINDICAL, este mai curând o vocație, decât o funcție vremelnică?

A.N: Când am acceptat să candidez, nu m-am gândit la avantaje sau privațiuni, nici nu stiam ce mă așteaptă în viitor! A fost pur și simplu o provocare, iar în viața mea de atunci ese simțea nevoia unei schimbări  … Un singur lucru am cerut colegilor de federație, un lucru care ulterior s-a dovedit esențial: să fiu plătit de sindicate! Astfel, toate amenințările, șantajul, dar și provocările ulterioare ale serviciilor s-au dovedit ineficiente, deoarece eram complet independent și protejat de lege.

Lumea Liberă:  În anul 2016, ați făcut o adresă oficială, în atenția actualului președinte al României, domnul KW Johannis, în care vă exprimați  „îngrijorarea pentru modul în care industria de apărare era tratată de decidenții politici. ”

Întrebarea mea este: Considerați că s-a schimbat ceva, de atunci, până azi, sau tot aceeași situație este și pe care majoritatea comentatorilor politici și militari o caracterizează ca fiind  asemănătoare cu  o „șandrama care stă să cadă”?!

                                                                          Sursa Foto: Arhiva Personală

A.N:  Din păcate, situația nu s-a schimbat deloc:  „decidentii” de atunci, precum și cei de acum, neluând nici o hotărâre esențială privind Sectorul Industriei de Apărare; promisiuni, promisiuni și iar promisiuni, deși solutii există, o parte le-am identificat și prezentat chiar eu.

Cât priveste „șandramaua” nu aș pica în capcana în care a intrat și Petre Roman cu „mormanul de fiare”, ba din contră sunt destule exemple care arată că, în ciuda lipsei crase de resurse financiare alocate de la buget, unele societăți au investit în capacități.

La întâlnirea de la Cotroceni, cu secretarul CSAT dl. general, Ion Oprișor, l-am întrebat: ”cum se simte dânsul ca, general al Armatei Române, când un general rus a declarat că, în doar 48 ore ei sunt la București?”

A rămas câteva zeci de secunde blocat.  Chiar și azi sunt tare curios ce ar fi răspuns  și președintele Johannis, cu care trebuia, atunci, să ne întâlnim …(VA URMA)

 

18 comments

 1. Luca 14 august, 2021 at 21:08 Răspunde

  Interesant si foarte actual interviul. Intrebarea de la final, imi pare si azi ca nu ar avea raspuns. A evitat elegant diferenta intre sandrama si morman de fiare. Una, peste alta e un punct de vedere. Sa vedem si maine…. Felicitari.

 2. Bibliotecarul ”Grănicer” 14 august, 2021 at 21:11 Răspunde

  Da, stiu ce sa zic? Sindicalistul isi apara stupul, deci si interesele.Dar stiti vorba aceea: scroafa e de mult moarta in cotet! Deci, cine pe cine minte aci: sindicalistul pe noi, sau el…pe ceilalti?! Astept raspunsul

  • Adrian Nania 15 august, 2021 at 12:11 Răspunde

   Nu este vorba de minciuna, eu nu am niciun interes pentru ca sunt la pensie acum! Avantajul Industriei de aparare este ca nu au fost distruse uzinele, nu s-a „praduit”, desi s-a incercat. Cu un program coerent forta de munca se poate reface, iar piata exista cata vreme exista conflicte in lume!

 3. Ionut Suceavă 14 august, 2021 at 21:14 Răspunde

  Acolo ”este multi”… e ”prosti”, ca sa parafrazez pe Lapusneanu. Dar, omul imi pare ca stie foarte multe si ofera cu paiul, adevarurile. Poate in continuarea, de maine, sa citim mai multe!

  • Adrian Nania 15 august, 2021 at 12:16 Răspunde

   Din nefericire, nu mai sunt deloc multi (din 220.000 in anul 1989, azi au ramas sub 10.000), iar despre „prosti” sa ma scuzati, dar nu prea lucra oricine in aceste uzine! Cat priveste adevarul oferit cu „paiul” suntem desigur conditionati de spatiul oferit de interviu …

 4. Timpanul cu Ochi 14 august, 2021 at 21:17 Răspunde

  Sindicalistul ne ia drept fraieri? Acolo, in sectorul acela sunt multi, mana in mana… si da vina strict pe guvernanti.Eu zic sa mai incercati si maine.Iar daca o tine tot asa… aruncati-l la ceea ce spunea domnia sa: LA MORMANUL DE FIARE. ALEA VECHI….

  • Adrian Nania 15 august, 2021 at 12:23 Răspunde

   Nu stiu de unde ati tras dvs aceasta concluzie! Situatia in care se afla uzinele de armament si munitie tine STRICT de decizia politica, noi am aparat locurile de munca si salariatii, chiar daca uneori s-au facut compromisuri. In ceea ce priveste „aruncatul la fiare vechi”, este cam greu … va doresc sanatate!

 5. Luca ăl Yang 14 august, 2021 at 21:20 Răspunde

  E un fel de joc, cu tematica. Ceva de genul ….”sa radem cu Stan si Bran…”.Se vede de o posta, nu cea sindicala, de genul Bratianu, ca OMUL stie, ca a facut si desfacut.Dar azi se da a fi, din marea masa a LOVITILOR… de soarta, de vremuri. Hai sa vedem si maine.

  • Adrian Nania 15 august, 2021 at 12:29 Răspunde

   Tematica este foarte serioasa si priveste interesul national, adica si pe noi cetatenii acestei tari! Doamne fereste sa ma dau lovit, mi-am asumat mereu responsabilitati dincolo de normalitate… personal sper intr-un „maine” mult mai bun pentru toata lumea.

 6. Liviu Humor 15 august, 2021 at 11:49 Răspunde

  Da ar fi mult, mai multe de adăugat. Nu doar ”butaforii”, de acest gen!
  La fel de curios cum era si dansul cu Presedintele sunt si: ce ar fi spsu azi romanilor daca era el Presedinte?
  Caci aici, nu a spus mare brânză. De burduf, sindicalistă, sau alt sortiment…

  • Adrian Nania 15 august, 2021 at 12:37 Răspunde

   Imi cunosc limitele si nu ma vad in aceasta functie … totusi, daca este sa vorbim ipotetic, presedintele tarii are responsabilitati DIRECTE in sistemul de securitate nationala, deci si in industria de aparare, fiind si presedinte al CSAT ( Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ).

   • Corvin Ariciuc 15 august, 2021 at 14:33 Răspunde

    Vedeti chiar si acum, pe cineva anume, din umbra, inca deranjati. Pe mine unul ma felicit.Deci si pe dumneavoastra, la fel…. Continuati… Multumesc

 7. C.Bucuroiu 15 august, 2021 at 13:34 Răspunde

  Felicitări Adrian pentru tot ce ai făcut pentru aceasta industrie si pentru oameni.
  Multumesc pentru contribuția adusa la Legea 232/2016.
  Cu prietenie,
  C.Bucuroiu.

  • adrian nania 15 august, 2021 at 14:51 Răspunde

   Multumesc, dar din nefericire ministrul Nita Ctin – PSD, care si-a „insusit” (a se citi l-a furat de la minister) proiectul de lege, a lasat deoparte cateva articole importante !

 8. MAITRE 16 august, 2021 at 14:36 Răspunde

  Totul a inceput atunci cand au dus la taiat si la fier vechi toata tehnica miliatara, dupa unii cica era depasita teoretic practic insa era functionala acum ca nu mai avem nimic e mai bine ,au distrus armata lui Ceausescu care era bine organizata si dotata .

  Atunci am fost ocupati economic si distrusi la bucata , acum cu ce bani mai creezi asa o armata cum avea Ceausescu , cica nu ne mai trebuie ca vin altii peste noi si sa nu ripostam sa aplecam capul si sa le aratam gaura curului sa ne-o traga asta e.

  • adrian nania 16 august, 2021 at 14:46 Răspunde

   Aveti perfecta dreptate ! Imi amintesc, cu ce mandrie s-au taiat tancuri la MFA Mizil inclusiv aveam interdictie sa folosim ca piese de schimb unele componente … a fost efectul semnarii de catre Petre Roman a Tratatului de la Paris, conform caruia eram limitati la numarul de guri de foc de diferite calibre. Multi au picat in plasa asa-zisei dezarmari si militare pentru pace, uitand esenta: suveranitatea !

Leave a reply