sâmbătă, iunie 25

EXCLUSIV. Acord final PNL-USR&PLUS la București. Cine sunt candidații comuni la primăriile de sector

0
915

UPDATE. PMP nu va face parte din alianța pentru București, condiție imperativă a USR-PLUS. Cele 6 primării de sector au fost împărțite „3 la 3”, iar viceprimarii sunt și ei distribuiți egal (câte unul de la PNL și de la USR-PLUS, la fiecare sector).

După ce PMP a fost scos din joc (prin urmare, și candidatul Mihail Neamțu), Sectorul 3 a revenit PNL, care a venit cu o surpriză: Adrian Moraru, consilierul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care este și șefa PNL București. Moraru a condus multă vreme un ONG prestigios – Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Astfel, PNL va avea candidați la primăriile sectoarelor 3, 5 și 6, iar USR-PLUS la cele ale sectoarelor 1, 2 și 4.

USR-PLUS a comunicat și viceprimarul său pentru Primăria Capitalei: Vlad Voiculescu.

După luni de zile de negocieri, contre și incertitudini, partidele din Opoziția parlamentară par să se fi înțeles în cele din urmă să facă front comun în fața administrației Firea-PSD la București, ne-au declarat surse implicate în negocieri.

Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte sâmbătă pentru a stabili candidaturile la alegerile locale, dar informațiile noastre spun că, la București, situația e aproape tranșată, cu o singură excepție: sectorul 3, de a cărui soartă depinde realizarea alianței în care să fie cooptat sau nu și PMP.

Însă cu sau fără PMP, în urma înțelegerilor parafate deja pe sectoare, PNL și USR&PLUS au stabilit următorii candidați comuni:

Sectorul 1:  Clotilde Armand – USR

Sectorul 2:  Radu Mihaiu       – USR

Sectorul 3:  incert

Sectorul 4:  Simona Spătaru  – PLUS

Sectorul 5:  Cristian Băcanu   – PNL

Sectorul 6:  Ciprian Ciucu      – PNL

Nu e clar deocamdată dacă partidele vor prezenta liste comune de candidați pentru consiliile locale sau dacă fiecare partid își va depune propria listă de pretendenți la posturile de consilieri în cele șase sectoare din Capitală.

Sectorul 3 – cheia marii alianțe

Singurul loc în care nu există încă o decizie definitivă este sectorul 3, acolo unde Dan Barna nu agreează candidatura lui Mihai Neamțu (pe care l-a numit ”clovn”).

Neamțu este însă susținut ferm de conducerea PMP. Cel mai probabil, dacă partidul lui Traian Băsescu nu cedează, fie Neamțu va rămâne bătut în cuie, fie PMP rămâne în afara marii alianțe la București.

În acest din urmă caz, PMP va merge singur în București, iar Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei, ceea ce va complica foarte mult situația frontului anti-PSD.

Totuși, e posibil ca PNL să cedeze un sector în favoarea PMP, caz în care USR-PLUS nu se poate opune, mai ales că rămâne cu cei mai mulți candidați la primăriile de sector.

Dacă acesta va fi compromisul, atunci PMP își va adjudeca sectorul 3, iar Mihai Neamțu va fi candidatul comun al alianței PNL-USR&PLUS-PMP și contracandidatul ”greuceanului” Robert Negoiță (actualul primar în funcție).

Nicușor Dan, marea certitudine care poate termina cu administrația Firea

Certitudinea cea mai importantă este însă că acest acord pentru sectoarele Bucureștiului întărește puternic candidatura lui Nicușor Dan, acesta devenind candidatul comun al PNL, USR-PLUS și|sau nu al PMP la funcția de primar general al Capitalei.

În formula cu PMP, calculele arată că Nicușor Dan (independent), nu are practic rival în competiție.

Astfel, Gabriela Vrânceanu Firea are șanse foarte mari să-și ia adio de la șefia Capitalei după 4 ani în care primul oraș al României a sucombat la mai toate capitolele: poluare, trafic rutier, transport în comun, locuri de parcare, canalizare, apă caldă, modernizare, fonduri europene.

Candidații cu care au venit partidele la masa negocierilor 

PNL

Sectorul 1 – Tănase Stamule

Sectorul 2 – Dan Cristian Popescu

Sectorul 3 – Violeta Vijulie

Sectorul 4 – Horia Grigorescu

Sectorul 5 – Dan Croitoru

Sectorul 6 – Ciprian Ciucu

USR-PLUS

Sectorul 1 – Clotilde Armand

Sectorul 2 – Radu Mihaiu

Sectorul 3 – Ana Ciceală

Sectorul 4 – Simona Spătaru

Sectorul 5 – Alexandru Dimitriu

Sectorul 6 – Alexandru Gâdiuță

PMP

Sectorul 1 – Ioana Constantin

Sectorul 2 – Robert Turcescu

Sectorul 3 – Mihail Neamțu

Sectorul 4 – Ștefănel Marin

Sectorul 5 – Lucian Iliescu

Sectorul 6 – Ștefan Florescu

Ce prevede protocolul semnat de Orban, Barna, Cioloș și Nicușor Dan

Protocolul semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Nicușor Dan menționează clar susținerea comună pentru candidatura celui din urmă la Primăria Bucureștiului.

”PNL, USR și PLUS vor susține în cursa pentru Primăria Capitalei un candidat comun în persoana domnului Nicușor Dan. Dorința comună a semnatarilor de a schimba fundamental administrația din București, atât la nivelul Capitalei cât și în fiecare din cele 6 sectoare”, scrie în documentul obținut de economica.net.

Documentul menționează principiile care stau la baza acestei înțelegeri și modul de acțiune pentru ca Bucureștiul să fie cucerit de candidații PNL și USR-PLUS.

Leave a reply