O nouă piață neagră: testele PCR negative invadează aeroporturile. Avertismentul EUROPOL despre false certificate

1
574

Au fost detectate certificate frauduloase ale presupuselor teste negative COVID-19 care sunt vândute călătorilor pentru a putea urca în avion sau tren.

Europol a avertizat luni despre o creștere a vânzării ilegale de certificate PCR negative pentru a călători în Uniunea Europeană (UE), după detectarea documentelor false în diferite aeroporturi și dezmembrarea rețelelor de contrafacere care ofereau teste false în schimbul a 300 de euro, potrivit cadenaser.com.

Potrivit agenției de coordonare a poliției, autoritățile din diferite țări au detectat certificate frauduloase ale presupuselor teste negative ale covid-19 care sunt vândute călătorilor, astfel încât să poată urca în avion sau tren, o cerință crescândă în multe țări europene pentru a limita răspândirea a coronavirusului.

Certificat fals de 40 de euro

În decembrie 2020, Poliția Națională Spaniolă a arestat un escroc pentru că ar fi vândut online certificate PCR fals-negative în schimbul a 40 de euro, în timp ce în Olanda, anchetatorii au descoperit o rețea care vindea declarații PCR cu aproximativ 50 sau 60 de euro prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

Unul dintre ultimele cazuri ale acestor teste false a fost detectat pe aeroportul britanic din Luton, unde un bărbat a fost arestat încercând să vândă certificate covid-19 călătorilor care soseau din Uniune, de la care Regatul Unit cere un PCR negativ ca condiție pentru a accesa teritoriul său.

Escrocii au fost surprinși vânzând aceste documente la un preț de 100 de lire sterline (aproximativ 113 euro), falsificând numele unui laborator pentru a da mai multă credibilitate acestor certificate ilicite.

De asemenea, au demontat o rețea de contrafaceri, pe aeroportul francez Charles de Gaulle din Paris, care a vândut pasagerilor certificate contrafăcute care garantează un rezultat negativ, în schimbul a între 150 și 300 de euro.

Calitate superioară

Europol subliniază că a primit informații suplimentare despre „presupusa utilizare a unei aplicații mobile de către grupul Rathkeale Rovers (infractori care își desfășoară activitatea în Irlanda) care permite membrilor grupului criminalității organizate să falsifice manual rezultatele testelor” în schimbul banilor.

Detectarea acestor certificate false confirmă faptul că „infractorii, fie că sunt grupuri de criminalitate organizată sau escroci oportunişti individuali, profită de oportunități ori de câte ori apar”, explică Europol, care avertizează că  – atâta timp cât restricțiile de călătorie sunt menținute de către pandemie – este „foarte probabil ca producția și vânzarea de certificate de test false să prevaleze”.

El a asigurat că rețelele de criminalitate organizată utilizează mijloacele tehnologice disponibile într-un mod generalizat, de la imprimante de înaltă calitate la diferite sisteme „software”, pentru a produce documente contrafăcute „de înaltă calitate”, dificil de detectat cu ochiul liber de către autoritățile de frontieră.

Cu această alertă, agenția europeană încearcă să „sensibilizeze” cu privire la vânzarea ilicită de certificate negative frauduloase și solicită statelor membre să împărtășească cu Europol, cu sediul la Haga, „orice informații relevante privind activitățile infracționale” care au fost detectate în teritoriu în legătură cu teste PCR false.

VEZI ŞI:

Se golește Marea Britanie! BREXIT și pandemia creează un ”exod fără precedent”. ”De ce românii muncesc, iar ai noștri refuză joburi în agricultură?”

În timp ce guvernul român speriat de opoziție și negaționiști se bâlbâie, Europa ia măsuri drastice contra răspândirii noii tulpini

G4Media.ro: Două personaje controversate din AUR devin șefi de comisii parlamentare: Dan Tănasă la Comisia pentru egalitate de șanse, Ringo Dămureanu la Comisia de constituționalitate

Leave a reply