Europa și Nicușor Dan salvează Bucureștiul de la înghețul total. Începe marea reparație subterană în Capitală, după dezastrul Firea!

1
2969

Comisia Europeană a aprobat marți planurile României de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei, fiind de acord cu ajutorul de 254 de milioane de euro pentru acest proiect.

„Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane EUR, finanțată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele în materie de eficiență energetică și va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți, fără a denatura în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, citată de G4Media.

Anunțul de la Bruxelles este marele colac de salvare pentru bucureșteni, deși nu pentru iarna aceasta, ci pentru cea viitoare.

Capitala României este singura de pe continent rămasă fără apă caldă și căldură în sezonul rece din cauza spărturilor în rețelele de termoficare apărute urmare a politicii absolut iresponsabile a fostei administrații conduse de Gabriela Firea.

Aceasta a abandonat investițiile majore în rețeau de conducte, preferând să dirijeze fonduri masiv în proiecte populiste precum cupoane pentru biciclete, excursii pentru pensionari, concerte de calitate îndoielnică sau infuzie de bani publici în televiziunile fidele, lăsând practic populația în frig.

Nu întâmplător, pe acest teren apocaliptic a apărut incendiul de la spitalul Matei Balș, provocat de o improvizație electrică necesară ca pacienții să se poată încălzi în acest peisaj siberian lăsat moștenire de fosta administrație a Capitalei.

Nicușor Dan, noul primar general, nu a putut face minuni ca să repare nenorocirea soldată inclusiv cu pierderi de vieți omenești, dar s-a zbătut pe toate căile pentru a obține sprijin financiar ca să poată demara în trombă reparațiile la rețeaua de termoficare din București.

Gabriela Firea a lăsat modernizarea orașului subteran la coada priorităților, iar Bucureștiul a ajuns de râsul lumii întregi din această cauză

Iată că, la scurt timp, a promit și marea veste: Europa pompează rapid bani în Capitală, pentru a curma dezastrul. Ajutorul a fost posibil urmare a cererii depuse de Guvernul României, partenerul Primăriei Capitalei din vremea lui Nicușor Dan.

România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane euro (1.208 miliarde RON) pentru reabilitarea rețelei de distribuție (în special a conductelor prin care apa caldă ajunge în principalele puncte de distribuție) a sistemului de termoficare din zona urbană București.

Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanțat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Ca mărime, sistemul de termoficare din București este primul din UE și al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2 800 km de conducte pentru sistemul de distribuție, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Rămâne un mister cum bucureștenii au putut tolera 4 ani un primar care i-a îngropat practic în case ”de gheață”

Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București va consta în înlocuirea unor secțiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a rețelei.

Comisia Europeană a decis că acordarea ajutorului de stat nu denaturează concurența și este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și de alți poluanți și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare.

La prima vedere, 10% nu înseamnă mult, dar în absența acestei reabilitări parțiale practic întreg sistemul de termoficare ar fi fost compromis pentru iarna viitoare.

Dacă noul primar Nicușor Dan și conducerea PNL-USRPLUS a Capitalei vor menține ritmul investițiilor, prin buget propriu sau credite externe, există șansa ca în 4 ani sistemul de căldură și apă caldă al Bucureștiului să nu mai dea decât rateuri izolate, astfel că nu vor mai exista situații când sute de mii de oameni să rămână în frig cum s-a întâmplat iernile trecute.

1 comment

  1. angelaradulescu -carstea 25 februarie, 2021 at 03:10 Răspunde

    sunt inebuniti , poporul prin vot a sanctionat ceea ce trebuia sanctionat si eliminat .de la radacina pe acesti mincinosi si mancatori de sume fabuloase .saraciile pamantului imbogatite prin furt.

Leave a reply