Europa ne garantează salariul minim decent! Noi reguli stabilite de CE pentru un nivel de trai ”adecvat”
Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor, a creşte stimulentele pentru a muncii şi a ajuta la susţinerea cererii interne, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Propunerea Executivului comunitar este cu atât mai importantă cu cât pandemia de coronavirus a afectat în special angajaţii din sectoarele care plătesc salarii minime precum retailul şi turismul, barurile şi restaurantele, alături de angajaţii din sectorul de îngrijiri persoane şi cei care fac curăţenie.
Propunerea Comisiei, care va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre şi Parlamentul European, stabileşte doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu şi un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.
„Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate şi a favoriza accesul muncitorilor la protecţia oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal şi nici nu fixează un nivel comun al salariului minim”, subliniază Comisia Europeană.
Un salariu minim există în toate statele membre UE. În 21 de state membre există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în şase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori şi sindicate.
Comisia susţine că ţările unde există un salariu minim legal ar trebui să pună la punct criterii clare şi stabile pentru stabilirea salariilor minime, valori de referinţă indicativă pentru a ghida evaluarea caracterului adecvat al acestor salarii precum şi actualizări regulate şi în timp util al salariilor minime. De asemenea, propunerea Comisiei este ca în aceste state, partenerii sociali să participe în mod activ la stabilirea şi actualizarea salariilor minime legale.
Salariile minime în statele membre ale UE au variat între 312 euro și 2.142 euro pe lună în ianuarie 2020. (sursa: Eurostat).
Aceste diferențe foarte mari între statele membre au creat migrație mare a forței de muncă dinspre este spre vestul continentului, ceea ce a creat mari dezechilibre sociale interne.
Potrivit Eurostat, biroul de statistică european, un angajat primește în Luxemburg un salariu minim de peste 2.000 de euro, în timp ce în Bulgaria, primește doar 286 de euro.
În total, în afară de Luxemburg, alte șapte state au salarii minime peste o mie de euro: Spania (1.050 de euro), Franța (1.521 de euro), Marea Britanie (1.524 de euro), Germania (1.557 de euro), Belgia (1.593 de euro), Olanda (1.635 de euro) și Irlanda (1.656 de euro).
În România, aflată spre coada clasamentului, un angajat remunerat cu salariul minim pe economie primește, din acest an, 465 de euro, de aproape cinci ori mai puțin decât în Luxemburg. Sume mai mici decât în România se înregistrează doar în Letonia (430 de euro) și Bulgaria (286 de euro).
Riscurile creșterii salariului minim
Analistul economic Aurelian Dochia atrage atenția că, ținând cont de diferențele mari de salarii și de faptul că o creștere bruscă a acestora ar afecta competitivitatea unor țări, în special cele din Est, unde salariile în general, nu doar cel minim, sunt mai mici decât în Vest, „ar apărea mari dezechilibre economice”.
„Practic, există pericolul ca anumite ramuri industriale să fie puse pe butuci, pentru unele dintre aceste țări și pentru România în mod deosebit. Din acest motiv, cred că ideea de a introduce un salariu minim la nivel european, deși pare să fie pornită dintr-un fel de generozitate și intenție de protecție a salariaților este și o măsură cu o componentă protecționistă foarte serioasă, pentru că țările mai dezvoltate încearcă în felul acesta să scoată din piață unele companii și activități economice care sunt competitive datorită unor salarii mai mici”, explică analistul pentru Europa Liberă.