Europa joacă tare în criza coronavirus: ajutor de 500 de miliarde de euro pentru sănătate, state, firme şi salariaţi

1
1217

Miniștrii finanțelor din UE au demonstrat din nou că progresul pe continent vine doar sub presiune. Cei 27 au reușit să aprobe în sfârșit joi un pachet de urgență de peste 500 de miliarde de euro pentru a lupta împotriva pandemiei, după ce Spania și Italia au făcut ca accesul la aceste fonduri să nu fie condiționat de niciun program de ajustări sau reforme, așa cum au dorit Olanda.

Miniștrii de finanțe ai UE au convenit, de asemenea, să creeze un fond pentru redresarea economică care va fi negociat de șefii de stat și de guvern la următorul summit, anunţă Le Figaro.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, într-un interviu pentru France Inter, el a spus că Europa era ca un sportiv rănit, care trebuia să continue să facă un pic de antrenament pentru a evita atrofierea. Același lucru este valabil și pentru economia productivă a continentului, care avea nevoie de o „conductă” de fonduri.

Președintele Eurogrupului, Mário Centeno, a reușit să-și ducă la bun sfârșit propunerea. „Acest pachet conține propuneri puternice și ambițioase, care ar fi fost de neconceput acum doar câteva săptămâni. Cu toții ne amintim răspunsul la criza financiară din ultimul deceniu, când Europa a făcut prea puțin, prea târziu. De această dată este diferit”, a spus el la finalul întâlnirii.

Pachetul își propune să fie o triplă plasă de siguranță: pentru guverne, companii și salariaţi. Fondul european de salvare (Mede) va fi în cele din urmă linia de salvare pentru guvernele care necesită fonduri în cazul unei deteriorări rapide a finanțelor lor publice. Acordul activează până la 240 de miliarde care pot fi solicitate de toate țările din zona euro, atunci când acestea vor fi disponibile, în termen de două săptămâni.

Spania și Italia au câștigat lupta cu Olanda astfel încât accesul la această linie de împrumuturi, de până la 2% din PIB-ul țării care o solicită, nu implică legarea finanţării de ajustări și reforme (tăieri bugetare). Textul susține că „singura cerință” este ca țările membre care solicită aceste credite să se angajeze să le utilizeze pentru a finanța costurile directe și indirecte de asistență medicală derivate din criza Covid-19.

În schimb, țările care solicită aceste credite sunt de acord să se încadreze în regulile fiscale ale UE, care includ marjele de flexibilitate ale acestora.

 

În cadrul unei conferințe de presă ulterioare, ministrul olandez al Finanțelor, Wopke Hoekstra (alăturat), a recunoscut că cheltuielile pentru compensarea costurilor pandemiei sunt scutite de condiționalitate. Dar el a avertizat că, dacă o țară are nevoie de o salvare financiară, va trebui să treacă printr-un program de ajustări și reforme. „Este o modalitate de a ne asigura că solidaritatea și reciprocitatea merg mână în mână”, a spus el.

Pe lângă fondurile Mede, Banca Europeană de Investiții (BEI) va mobiliza încă 200 de miliarde pentru companii, în special IMM-uri, în timp ce Comisia Europeană va emite obligațiuni pentru finanțarea programelor – cum ar fi ERTE – care împiedică disponibilizările în masă cu un fond de până la 100 de miliarde de euro.

După fiasco-ul de miercuri dimineață, Franța și Germania au luat frâiele negocierii pentru a încerca să mute liniile roșii ale țărilor care împiedicaseră acordul. Mai ales Haga, care a cerut să impună condiții mai dure pentru a accesa Mede, și Italia, care nu dorea să fie folosit fondul de salvare. Au fost necesare doar câteva minute pentru a-l aproba. Când au făcut acest lucru, miniștrii au explodat în aplauze din capitalele lor, potrivit unui purtător de cuvânt al comunității.

Franța și Spania au reușit, de asemenea, să convină să lucreze la un „fond de recuperare pentru a pregăti și sprijini” ieșirea din această criză. Miniștrii au declarat că acest instrument, al cărui design și potrivire instituțională ar trebui să fie specificate de șefii de stat la următorul summit, va fi „temporar” și orientat către „costurile extraordinare” ale crizei actuale. În plus, acesta va reflecta prioritățile stabilite de UE și va asigura „solidaritatea” Uniunii cu țările cele mai afectate.

Fondul respectiv ar putea fi o rută intermediară între cele două poziții care divizează zona euro și a fost astfel rezumată de Centeno. „Unele țări membre și-au exprimat viziunea că ar trebui realizată cu instrumente de credit comune. Alte state membre au spus că ar trebui găsite modalități alternative ”, a spus el. Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a solicitat conectarea fondului respectiv la bugetul UE.

Teama de un nou naufragiu

Surse diplomatice au confirmat că, după acel fiasco de miercuri dimineață, vice-cancelarul german Olaf Scholz și ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, au invitat mai mulți dintre omologii lor să deschidă calea unui acord.

Cancelarul german Angela Merkel a explicat că a vorbit cu premierul italian Giuseppe Conte, cu care a împărtășit un diagnostic. „Există o nevoie urgentă de solidaritate”, a declarat Merkel. La rândul său, un mesaj venea de la Elysée către Haga: blocajul era „contraproductiv, de neînțeles și nu putea dura”, potrivit agenției France Presse. „Un eșec este de neconceput”, a adăugat Le Maire.

Posibilitatea ca acest pachet să fie un rateu i-a pus din nou în gardă mai ales pe liderii ţărilor din sudul Europei. „Este o mare provocare pentru existența Europei”, a spus Conte pentru BBC. Italianul, foarte reticent în ceea ce privește fondul de salvare, a avertizat că un alt eșec va însemna o mare „dezamăgire” pentru europeni.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a lansat și el un avertismen. „UE este în pericol dacă nu manifestă solidaritate perfectă”, a avertizat el. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a adăugat şi ea propria viziune. „Solidaritatea este o chestiune de interes comun”, a spus ea, potrivit El Pais.

La sfârșitul zilei de joi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a pregătit calea pentru discuțiile dintre liderii UE și miniștrii lor de acum încolo. „Acum pregătim terenul pentru o redresare puternică pentru relansarea economiilor noastre”, a spus el prin contul său de Twitter.

1 comment

Leave a reply