Europa joacă tare: face a ȘASEA înțelegere de achiziție a vaccinului anti-COVID!

0
864

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur şi eficient contra COVID-19; este a şasea înţelegere de acest fel încheiată de Uniunea Europeană, relatează AFP.

Potenţialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre să cumpere vaccinul.

„Discuţiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid şi diversificat de potenţiale vaccinuri”, a precizat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, conform unui comunicat al CE. „Acesta a fost obiectivul Strategiei UE privind vaccinul şi îl îndeplinim. Suntem optimişti că printre aceste potenţiale vaccinuri va exista unul sigur şi eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia”, a adăugat ea, relatează Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat la rândul său satisfacţia pentru acest acord preliminar. „Este a şasea companie farmaceutică cu care am finalizat discuţii sau am semnat un acord pentru potenţiale vaccinuri, în timp record. Şansele noastre de a dezvolta şi distribui un vaccin sigur şi eficient sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europeni, cât şi pentru restul lumii. Ca să învingem coronavirusul oriunde ar fi, trebuie să îl învingem peste tot”, a spus ea, citată în acelaşi comunicat.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu grupul Pfizer din SUA pentru a dezvolta un nou vaccin pe baza ARN mesager, care joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care conduc celulele în corp pentru a produce proteine care să prevină sau să combată boala.

UE a încheiat deja acorduri pentru a-şi asigura acces la eventuale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi AstraZeneca.

OMS: Siguranța unui vaccin, ”primul şi cel mai important aspect”

Siguranţa unui potenţial vaccin pentru COVID-19 este ”primul şi cel mai important aspect pe care îl avem în vedere”, a declarat miercuri coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) după ce studiul clinic ce viza testarea unui vaccin candidat dezvoltat de compania AstraZeneca a fost întrerupt din cauza îngrijorărilor legate de efectele sale secundare, relatează Reuters.

Lansarea unui vaccin eficient este considerată un pas crucial în ajutarea economiilor afectate să îşi revină după pandemia de coronavirus.

”Doar pentru că vorbim despre viteză… nu înseamnă că începem să facem compromisuri sau să facem treabă de mântuială în privinţa a ceea ce ar fi evaluat în mod normal”, a spus medicul Soumya Swaminathan în cadrul unui eveniment online.

”Procesul trebuie să respecte în continuare regulile jocului. În cazul medicamentelor şi vaccinurilor administrate oamenilor, în primul şi cel mai important rând trebuie să se testeze siguranţa”, a declarat ea.

Oficialii OMS nu au răspuns imediat unor întrebări transmise de Reuters cu privire la decizia companiei AstraZeneca de a întrerupe testele clinice la nivel mondial – inclusiv în ceea ce priveşte studii clinice aflate în stadiu avansat – ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu.

Vaccinul, pe care AstraZeneca îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford, a fost descris anterior de OMS ca fiind, probabil, cel mai important candidat la nivel mondial şi cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de dezvoltare.

OMS se află în plin proces de definitivare a unei iniţiative de formare a unei coaliţii la nivel mondial, denumită ”ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator”, în speranţa asigurării unui acces echitabil la vaccinuri, tratamente şi diagnostice pentru noul coronavirus, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. Pe lângă cele 92 de state cu venituri reduse care caută ajutor, şi-au exprimat interesul şi aproximativ 79 de ţări cu posibilităţi financiare mai mari, termenul limită pentru asumarea angajamentelor fiind 18 septembrie, notează Reuters. Însă, unele state care au încheiat acorduri proprii privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus, inclusiv Statele Unite, au anunţat că nu se vor alătura iniţiativei OMS.

Componenta principală a ACT Accelerator, cunoscută drept planul COVAX, speră să asigure o cantitate suficientă de vaccin pentru a furniza două miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021, deşi obiectivele privind strângerea de fonduri suferă întârzieri. Achiziţia în volum mare şi tarifarea eşalonată, oferite de unii producători, ar putea face vaccinul mai accesibil, a precizat Soumya Swaminathan.

”Este nevoie de uniune. Dacă fiecare ţară şi fiecare organizaţie încearcă să realizeze acest lucru pe cont propriu, va fi (un proces) îndelungat şi dificil”, a notat ea. ”Este pentru prima dată când omenirea va avea nevoie de vaccinuri în miliarde de doze”, a mai spus Soumya Swaminathan.

Nouă companii farmaceutice s-au angajat marţi să ”respecte integritatea procesului ştiinţific” în contextul presiunii cu care se confruntă pentru a produce rapid un vaccin anticoronavirus. Într-o declaraţie comună, producătorii de medicamente au dat asigurări că vor transmite vaccinuri spre aprobare doar după demonstrarea siguranţei şi eficacităţii lor prin ”studii clinice de amploare şi de înaltă calitate”.

Companiile au promis că ”siguranţa şi starea de bine a indivizilor vaccinaţi vor fi întotdeauna prioritare”. Angajamentul este semnat de directorii executivi ai companiilor AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer şi Sanofi.

Leave a reply