Europa dă liber la testele rapide. Când vom găsi și teste de antigen pe bază de salivă în farmacii?

0
1130

Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor membre ale Uniunii Europene să folosească teste rapide pentru depistarea cazurilor de COVID-19 atunci când nu pot fi realizate teste Real Time PCR şi să-şi recunoască reciproc rezultatele testelor, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Cele 27 de state membre ”sunt încurajate să efectueze teste antigen rapide, pentru a îngrădi răspândirea virusului, pentru a detecta infectările şi a limita măsurile de izolare şi carantină”, afirmă, într-un comunicat, executivul comunitar.

Testele Real Time PCR continuă să fie ”standardul de bază al probelor pentru diagnosticarea COVID-19”, mai notează Comisia, admiţând însă utilitatea testelor antigen rapide pentru atingerea obiectivelor menţionate sau atunci când laboratoarele sunt saturate.

Comisia Europeană cere de asemenea ”validarea recunoaşterii reciproce a testelor şi a rezultatelor lor” între statele membre şi efectuarea acestora numai de personal calificat.

Recomandarea principală a executivului comunitar este ca testele antigen rapide să fie folosite ”în situaţii specifice” pentru a identifica prompt contaminările într-un nou focar epidemic sau pentru a monitoriza persoanele din categoriile de risc, cum ar fi personalul sanitar sau persoanele din căminele de bătrâni.

Testele antigen sunt mai rapide şi mai ieftine decât testele moleculare Real Time PCR, dar precizia lor este mai redusă.

Mai multe state membre ale UE folosesc deja pe scară largă testele antigen rapide în strategiile lor de diagnosticare.

Slovacia şi-a testat astfel aproximativ 3,6 milioane din cei 5,5 milioane de locuitori (cu vârste între 10 şi 65 de ani) în două weekenduri succesive, la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie. În urma acestei campanii naţionale de testare au fost descoperiţi zeci de mii de asimptomatici pozitivi la coronavirus, care au fost apoi izolaţi.

Austria a anunţat efectuarea unei campanii similare după 6 decembrie, când ar urma să se încheie aplicarea lockdown-ului decis pentru a limita răspândirea virusului.

Testele de salivă pot fi folosite de oricine, acasă, și vor apărea în farmacii

Cu o sensibilitate de 90%, pentru uz casnic și acces ușor. Așa se poate caracteriza testul rapid de antigen cu salivă, aflat deja în faza de aprobare pentru uz caznic și care ar putea fi cumpărat în curând, la liber, în farmacii.

El este deja folosit în unele țări sau regiuni din Europa. Bunăoară, regiunea Andaluzia, din sudul Spania, cea mai mare din țară, a achiziționat deja milioane de astfel de teste rapide pentru a le folosi în spitale și instituții publice, la verificarea personalului medical și a funcționarilor.

În absența unei reglementări pentru autodiagnostic, în acest moment utilizarea sa este adecvată numai pentru personalul medical din instituțiile sanitare, dar reacția celor care l-au folosit este mai mult decât mulțumitoare.

Nu este un test atât de fiabil precum cel PCR, care costă spre 100 de euro și oferă rezultate de la câteva ore până la două zile, dar detectează virusul în 9 din 10 cazuri și nu necesită nicio pregătire medicală.

“Aceste teste folosesc saliva, nu trebuie să bagi tamponul până la creier prin nas. În 15 minute ai rezultatul, are un preț sub 15 euro și există proiecte în SUA de a reduce chiar prețul”, a explicat Luis Quevedo, comunicator științific, în emisiunea Más Vale Tarde, de la postul de televiziunea La Sexta.

Traducerea din filmul de mai jos care explică rolul testelor de antigen

  • ”Pentru a detecta COVID 19, există trei tipuri de teste: tehnica PCR, care se realizează doar în laborator și durează cel puțin câteva ore, și așa-numitele teste rapide, ce oferă rezultatele în câteva minute”
  • ”PCR caută prezența coronavirusului într-o mostră biologică a pacientului. Concret: caută prezența de ARN viral, materialul genetic al virusului.”
  • ”De cealaltă parte, sunt teste rapide care sunt: portabile, mai ieftine și mai ușor de folosit. Dar pot fi un pic mai puțin fiabile. De aceea, dacă cineva care a dat negativ la testul rapid vrea să fie 100% sigur că nu are COVID, își va face un test PCR”
  • ”Există două tipuri de teste rapide. Unul dintre ele detectează proteinele specifice de coronavirus care înconjoară membrana lui. Testul rapid de antigeni caută direct această proteină și astfel află prezența virusului. În acest sens, sunt create pentru a aduce exact aceeași informație ca o probă PCR. Ne indică dacă pacientul are virusul în momentul diagnosticului.”
  • ”Celălalt tip de test rapid detectează anticorpii, adică proteinele pe care le secretă sistemul imunitar al pacientului. Anticorpii nu sunt prezenți în mucoasa din gât sau din nas, ci în sânge. Important de menționat: proba de anticorpi nu ajută la detectarea bolii în primele zile după infectare, când virusul e prezent în pacient, dar nu arată simptome. Motivul este că sistemul imunitar are nevoie de aproximativ o săptămână de la momentul infectării pentru a genera suficienți anticorpi ca să dea pozitiv un astfel de test.”
  • „Totuși, acești anticorpi rămân în sânge timp de săptămâni sau chiar luni după ce pacientul a depășit boala. De aceea, aceste teste sunt foarte utile pentru a afla câți oameni au învins boala. Pacienții vindecați vor da negativ în proba PCR și pozitivi în testul rapid de anticorpi.„

VEZI ŞI:

”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandemiei?

Mai există riscul de a lua COVID în avion dacă toți pasagerii poartă mască?

Opriți crima Avocatului Poporului! De ce vrea Renate Weber să moară și mai mulți români din cauza COVID?

Leave a reply