duminică, septembrie 19

Europa a stabilit data-limită până la care să fie vaccinată 70% din populația adultă de pe continent

0
1532

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat joi că termenul limită pentru atingerea obiectivului de a fi vaccinat 70% din populația adultă a UE este 21 septembrie, ziua în care se termină din punct de vedere astronomic sezonul de vară.

„Avem un obiectiv comun în UE, de a vaccina 70% din populația adultă până la sfârșitul verii. Este, desigur, o dată foarte clară: vara se termină în mod normal pe 21 septembrie ”, a explicat șefa CE, într-o conferință de presă comună cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, și primul ministru al Portugaliei, António Costa, potrivit unei informări a Parlamentului European.


Declarațiile sale intră totuși în contradicție cu ceea ce a anunțat inițial însăși Comisia Europeană și au susținut public unele țări precum Spania, când au spus că doresc să fie vaccinată 70% din populație „până în vara anului 2021” și nu la sfârșitul sezonului estival.

De altfel, ministrul Sănătății de la Madrid, Carolina Darias, a afirmat că Guvernul menține obiectivul de vaccinare a 70% din populație înainte de sfârșitul verii.

Președintele portughez, acționând în calitate de lider al președinției rotative a UE, a adăugat la această precizare a șefului executivului comunitar că toate țările din blocul european au „același calendar și același obiectiv”:

„Trebuie să vaccinăm 70% din populația adultă până la sfârșitul verii, adică până pe 21 septembrie”, a spus António Costa.

UE a fost de acord să atingă acest obiectiv comun până în vară, deși Bruxelles-ul nu a fost clar până acum în exprimare atunci când i s-a cerut să spună ce înseamnă exact acest obiectiv.

Von der Leyen a precizat joi că această perioadă nu se limitează la iulie sau august, ci se extinde până la sfârșitul lunii septembrie.

În plus, statele membre s-au angajat să accelereze campaniile naționale de vaccinare pentru a se asigura că 80% dintre cei peste 80 de ani și personalul sanitar sunt vaccinați până la sfârșitul lunii martie.

UE a început să vaccineze populația pe 27 decembrie 2021, după aprobarea primului vaccin de către forul comunitar, cel al BioNTech și Pfizer.

Mai târziu, cele ale Moderna și AstraZeneca au fost și ele autorizate, dar Bruxelles-ul a spus întotdeauna că, în primul trimestru, un număr limitat de doze ar ajunge la partenerii comunitari.

Problemele de producție întâmpinate de mai multe laboratoare au încetinit și mai mult rata de vaccinare în UE, care este totuși încrezătoare că livrările de doze se vor accelera în al doilea trimestru al anului.

Leave a reply