EUMatrix: Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE, și Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei ENVI, cei mai influenți membri ai PE

Eurodeputații români Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu au fost desemnați în top 20 cei mai influenți membri ai Parlamentului European, conform unei analize realizate de EUmatrix.eu și care măsoară influența pe care deputații europeni au exercitat-o asupra legislației UE de la începutul actualei legislaturi parlamentare.

Studiul intitulat “Top 100 cei mai influenți eurodeputați din punct de vedere politic” este menit să ajute atât profesioniștii din domeniul afacerilor publice, cât și cetățenii în general, să înțeleagă complexitatea politicii din spatele elaborării politicilor UE și să identifice politicienii de prim rang care modelează legislația pentru peste 440 de milioane de cetățeni.

Această cercetare măsoară influența printr-o combinație de criterii grupate în următoarele categorii: poziții de conducere formale și informale, activitatea legislativă efectivă, rețeaua politică, apartenența la comisii și comportamentul de vot.

Tendințele cheie arată că principalii 10 cei mai influenți eurodeputați din 2019 sunt liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, actualul președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, șefa grupului Socialiștilor și Democraților Europeni, Iratxe García Pérez, și eurodeputații Heidi Hautala, Juan Fernando López Aguilar, Dita Charanzová, Johan van Overtveldt, Othmar Karas, Bernd Lange și Bas Eickhout.

Delegația germană este cea mai influentă în ansamblu și, de asemenea, una dintre cele mai performante proporțional cu dimensiunea sa.

În schimb, italienii și, într-o măsură mai mică, francezii au avut performanțe inferioare. Dintre țările mici, maltezii, luxemburghezii și finlandezii sunt cei care au cele mai mari performanțe, în timp ce ciprioții, italienii și ungurii sunt grupurile naționale cele mai neperformante.

PPE rămâne cel mai influent grup luat în ansamblu, deși membrii Renew tind să se descurce cel mai bine, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, activitățile legislative și performanțele la vot. Cu toate acestea, membrii S&D și PPE au în continuare un avantaj în ceea ce privește rețeaua lor, datorită vechimii mai mari a deputaților lor, scrie caleaeuropeana.

Potrivit topului realizat, cel mai bine plasat europarlamentar român este Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, un europarlamentar activ în dosare legislative europene precum energia și sănătatea.

Cu un scor de 73,35, Bușoi se află pe poziția a 11-a.

Al doilea cel mai bine plasat europarlamentar român este tot din partea PNL și PPE, în persoana eurodeputatului Marian-Jean Marinescu, membru al Parlamentului European încă de la aderarea României la UE.

Cele mai importante rezultate care atestă influența politică a lui Marinescu, conform EUmatrix.eu, sunt poziția de vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European și poziția de coordonator al grupului PPE în Comisia pentru transport și turism. Cu un scor de 69,28, Marinescu se află pe poziția a 20-a, fiind un eurodeputat activ în dosare legislative europene care vizează îndeosebi domeniul transporturilor.

Leave a reply