”Eu v-am făcut, eu vă omor!” Cum își distruge Putin aliații din Europa, cu războiul din Ucraina

0
850

Mișcările politice odată în creștere ale populiștilor și naționaliștilor din Europa au suferit un eșec semnificativ în Slovenia duminică, în estul fostului comunist, în aceeași zi în care alegătorii francezi au respins-o pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen, la alegerile lor prezidențiale, relatează New York Times.

”La alegerile parlamentare din Slovenia, un test demn de remarcat pentru apelul populismului de dreapta, rezultatele preliminare au indicat că premierul, Janez Jansa, un admirator înflăcărat al fostului președinte Donald J. Trump, a pierdut în fața rivalilor centriști. Democrația liberală a fost supusă unei presiuni deosebit de intense în regiune în ultimul deceniu”, mai scrie publicația americană.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei începe să aibă consecințe negative pentru Vladimir Putin în Europa. Cu puține excepții, aliații săi politici pierd alegerile pe capete.

Marine Le Pen, apropiată de Vladimir Putin, a pierdut alegerile, iar victoria lui Emmanuel Macron a salvat Franța și Europa de la dezastru – prin victoria lui Le Pen, Putin și-ar fi asigurat cel mai important ”cap de pod” în UE.

Dar și în Slovenia a pierdut alegerile un ”frate” politic al lui Marine Le Pen.

Janez Jansa și Vladimir Putin

Liberalul Robert Golob, un om de afaceri care s-a convertit recent la politică, a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare din Slovenia de duminică, cu mult înaintea premierului Janez Jansa, acuzat de derive anti-democratice, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„A fost un vot împotriva lui Jansa. Împotriva Sloveniei care ia calea Ungariei, împotriva instaurării unei democrații iliberale, împotriva unui guvern care preia controlul asupra televiziunii publice și a sistemului judiciar”, a reacționat expertul politic Miha Kovac, intervievat de AFP.

„Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, societatea civilă și tinerii alegători s-au mobilizat”, a adăugat el, subliniind „o nouă tendință” care va trebui să fie luată în considerare.

După doi ani haotici, Richard Golob, fostul șef al unei mari companii de electricitate specializate în energie solară, a promis revenirea la „normalitate”.

Dar, avertizează Kovac, provocarea este imensă pentru acest partid „care nu exista în urmă cu trei luni și care acum are peste 40 de deputați” din cele 90 de locuri din parlament. „Nu are infrastructură, nu are know-how, nu are experți” în viața parlamentară, a avertizat el.

Singurul politician naționalist care a rămas la putere în Europa este Viktor Orban, premierul Ungariei, care a câștigat recent alegerile.

Dar Orban va avea o mare problemă în continuare, deoarece Uniunea Europeană a început procesul de izolare a mișcărilor politice aliate Moscovei.

Deja există o șansă mare ca Ungaria să piardă multe fonduri UE, din cauza problemelor de corupție și atac la statul de drept.

Dacă Ungaria lui Orban nu se va delimita tranșant de Rusia lui Putin, va avea și mai mult de suferit pe viitor.

După ce a pierdut Franța și Slovenia, Putin mai contează acum, în afară de Ungaria lui Viktor Orban, doar pe sprijinul Serbiei, dar această țară nu este parte din Uniunea Europeană și menținerea unei relații strânse cu Moscova le va dăuna și sîrbilor, ca și ungurilor.

Președintele în exercițiu al Serbiei, Aleksandar Vucic, a obținut 59,5% din voturi la alegerile prezidențiale.

Partidul Progresist Sârb (SNS), controlat de Vucic, a câștigat 43,4% din voturi la alegerile parlamentare.

Putin și Vucic, buni prieteni

Vucic a candidat pentru un al doilea mandat de cinci ani, cu o promisiune de pace și stabilitate, exact când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, ceea ce a pus Serbia sub presiunea Occidentului pentru a alege între legăturile sale tradiționale cu Moscova și aspirațiile de a adera la Uniunea Europeană.

Vucic a recunoscut că conflictul din Ucraina a avut un impact asupra campaniei și a spus că Serbia nu are de gând să se abată de la jocul său de echilibru între aderarea la UE și legăturile strânse cu Rusia și China, investitori majori în Serbia.

Dar tocmai aceste legături cu două regimuri autoritare, mai ales cu Moscova, vor costa Serbia în anii ce urmează.

Leave a reply