Este România mai bine pregătită decât Europa în criza coronavirus?

2
791

În vremuri de pandemie, ies la suprafaţă răni vechi nevindecate din mentalul colectiv, care erup şi mai puternic şi riscă să creeze focare şi mai mari de contagiune, în zone ale societăţii altminteri imune înainte.

Dihotomia România-Diaspora este una dintre aceste răni urâte, pe care o credeam închisă odată cu 10 august 2018 şi mai ales după ce multă lume a realizat ce tragedii poate provoca ura folosită politic.


Dar odată cu întoarcerea multor români acasă din Diaspora, după explozia cazurilor de coronavirus în vestul Europei, ura şi intoleranţa au ieşit din nou la iveală, ajutate de iresponsabilitatea şi urâţenia morală a unora dintre cei reveniţi în România, care reprezentau însă o ultraminoritate, nicidecum marea masă de români.

Mai nou, această intoleranţă începe să câştige adepţi inclusiv în zona publicului aşa-zis „de dreapta”, vechi aliat al Diasporei cel puţin în materie de vot anti-PSD.

În acest segment electoral pro-Diaspora, apar acum voci care supralicitează situaţia României în criza coronavirus şi exagerează în sens negativ starea ţărilor vest-europene, cu un discurs de genul: „Na, să nu mai criticaţi România, că uite în ce hal e la voi acolo, mor mii de oameni, în timp ce la noi e muuult mai bine!”.

De cealaltă parte, cresc în rol victimizarea şi chiar aroganţa.

Astfel de mesaje circulă deja, în forme uneori violente, pe reţelele de socializare şi contribuie puternic la adâncirea faliilor sociale, aşa cum s-a întâmplat şi înainte de 10 august, şi în perioada referendumului pentru familie, şi în timpul discursului anti-Europa practicat de tandemul Liviu Dragnea-Călin Popescu Tăriceanu.

Am încercat să explic, în scurta înregistrarea video de mai jos, ce greşesc şi unii, şi alţii dintre adepţii radicalizării în vremuri de pandemie.

2 comments

    • Laurențiu Ciocăzanu 12 aprilie, 2020 at 00:20 Răspunde

      Multumesc! O fac pentru că oameni ca dvs. există şi îmi dau energia să continui. Nu ezitaţi să-mi propuneţi teme!

Leave a reply