”Este România cea mai frumoasă din Europa? Poate fi!”
Avem și motive să ne simțim mândri ca români, cu toate ”bubele” noastre interne din politică și societate. Dar mai ales cu toată tolba de probleme de infrastructură, care sunt un dezastru național și țin marile capitaluri sau turiștii străini la distanță.
Dar cu tot inventarul național de inconveniente structurale, numele României începe să apară prezentat tot mai des în nuanțe pozitive în publicații de mare prestigiu internațional (iată ce înseamnă să fii prieten cu americanii!). Este și cazul cel mai recent al Huffington Post, care ne descrie țara în culori atât de frumoase încât puțini dintre noi ar reuși poate s-o facă. Iată câteva pasaje din articolul cu titlul ”Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Poate fi!”
Autoarea textului publicat în secțiunea de bloguri de travel (călătorii) menționează ceea ce ea consideră a fi principalele atracții ale României: cetăți spectaculoase din Evul Mendiu, castelele înconjurate de misterul contelui Dracula, peisaje de munte și o mulțime de fortărețe și biserici. Apoi, Transfăgărășanul – ”cel mai spectaculos drum din lume”. Articolul e presărat cu fotografii în care autoarea Patty Morrow a ținut să fie parte din peisajele pe care le adoră.
Ceea ce poate surprinde cititorul este menționarea vinului românesc drept una dintre atracțiile României, știut fiind renumele extraordinar la nivel mondial al licorii magice produse în țări de top în domeniu precum Franța, Italia, Spania sau Portugalia.
”Vinul românesc se situează pe locul al 10-lea printre producătorii de vin de top din lume. Cramele Halewood își fabrică exclusiv propriul vin spumos brut în cea mai veche pivniță de vinuri spumante din România, folosind metoda tradițională. Zona rurală oferă un fundal minunat pentru degustări de vinuri.”, menționează Huffington Post.
Publicația americană adaugă și că România, în special Transilvania, găzduiește câteva dintre cele mai bine conservate orașe medievale ale Europei. Sunt trecute în revistă apoi castelele Bran, Rupea, Cristian, Rîșnov, Peleș.
”Castelul Peleș este un castel neo-renascentist de 160 de camere, amplasat la poalele Muntilor Bucegi, în pitorescul oraș Sinaia. Desăvârșit în 1883, castelul împodobit ingenios a fost reședință de vară a familiei regale până în 1947. Acesta a fost primul castel european care a utilizat energie electrică și a găzduit prima proiecție de filme din România, în 1906”, menționează autoarea.
De asemenea, ea mai recomandă vizite în București, oraș supranumit cândva „micul Paris”, dar și în Sibiu, Brașov, Sighișoara – aceasta din urmă fiind singura cetate medievală locuită din Europa și inclusă în patrimoniul UNESCO. Nu în ultimul rând, sunt amintite satele din Transilvania Saschiz, Biertan sau Sibiel, unde jurnalista a probat mămăliga cu brânză la ceaun sau dulceața de afine.
Țara e înconjurată de Marea Neagră, fluviul Dunărea și traversată de Munții Carpați, iar frumusețea naturală și diversitatea culturală a României vă vor surprinde.”, sună pasajul din Huffington Post care definește cel mai simplu și complet imaginea unei țări poate prea ignorate de marile rute turistice.
Citiți articolul complet în varianta originală, AICI