Este numărul infectaţilor de 10 ori mai mare?! Ce nu spun statisticile oficiale despre impactul pandemiei de coronavirus

0
985

Coronavirusul pune stăpânire pe Europa, iar una dintre marile dezbateri actuale este interpretarea datelor şi numerelor din diferite ţări, urmare a diferenţelor sensibile dintre ele.

Bunăoară, jurnaliştii şi analiştii încearcă să afle de ce numărul de morţi în Germania este mult mai mic decât cel din Italia sau Spania, deşi diferenţa între numărul persoanelor infectate nu e chiar aşa de mare.

La ora scrierii acestui articol, statisticile oficiale arată că Germania are doar 323 de morţi, de 30 de ori mai puţin decât Italia (9.134 de morţi), deşi numărul persoanelor infectate e doar de aproximativ două ori mai mic în Germania (49.039) faţă de Italia (86.498).

Însă indiferent care sunt cauzele acestei diferenţe într-adevăr uimitoare, situaţia ar putea fi chiar mai gravă în privinţa deceselor dacă numărul real al celor infectaţi este mai mare decât cel din statisticile oficiale.

Javier Sampedro, doctor în genetică și biologie moleculară, fost cercetător la Centrul de Biologie Moleculară Severo Ochoa din Madrid și la Laboratorul de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetări Medicale din Cambridge, a publicat un articol în ziarul spaniol El Pais în care pune pe masa publică o mare provocare: cifrele reale ar fi mult mai dure decât cele oficiale.

Redăm mai jos câteva pasaje din textul omului de ştiinţă spaniol.

„Cifrele furnizate ieri (n.r. – joi) de șeful Comitetului de urgențe pentru sănătate, Fernando Simón, (4.145 de morți și 56.188 infectați) presupun o mortalitate de 7%, ceea ce reprezintă o rată absurdă. Letalitatea acestui coronavirus este mai mică de 2%, probabil mai aproape de 1%.

Motivul pentru care mortalitatea pare atât de mare este că subestimăm în mare măsură numărul total de infectați. Am stat săptămâni fără să testăm oameni cu simptome uşoare și asimptomatici. Coronavirusul nu ucide atât cât credem, dar se răspândește mult mai mult decât spunem noi. Cifrele oficiale sunt înșelătoare. De ce?

Antonio Durán Guardeño, profesor de analiză matematică la Universitatea din Sevilla, lucrează la această problemă serioasă de estimare toată această lună. Conform celor mai adecvate tehnici statistice actuale, persoanele infectate din Spania nu sunt de 56.188 în datele oficiale. Cu siguranță sunt mai aproape de jumătate de milion.

Baza acestei estimări e legată puternic de segregarea datelor în funcție de vârstă a celor afectați. Iubitorii de matematică pot citi argumentele pe blogul Institutului de Matematică al Universității din Sevilla. Sper că și liderii politici o fac. Deși cred că unii au făcut-o deja.

Matematicianul și-a publicat postarea pe blog luni. Poate din întâmplare, Junta de Andalucía a încetat să raporteze marți statisticile privind contagiaţii și decesele pe grupe de vârstă, așa cum se făcuse până atunci. Reamintim că rezultatele pe grupe de vârstă au cea mai mare valoare statistică pentru a calcula numărul total de persoane infectate.

Comunitatea din Madrid nu raportează, de asemenea, cu privire la intervalele de vârstă. Și, prin urmare, nici Ministerul Sănătății. Administrațiile ascund de noi o informație pentru care consideră că nu suntem pregătiți. Ne tratează ca pe un public copilăresc sau ignorant. Este o strategie jalnică. Oamenii de știință ne oferă adevărul. Să-i ascultăm.”

 

Leave a reply