Esenţa Zilei Europei în vremea coronavirus: adevărul este prima victimă a oricărui război

0
1194

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai pentru a marca discursul susținut de Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, discurs care a pus bazele Uniunii Europene.

În anii anteriori, Parlamentul European organiza în această zi evenimente cu vizitatori în sediile proprii. Din cauza pandemiei COVID-19, în acest an, Parlamentul și celelalte instituții au creat Zi a porților deschise în mediul online, ocazie cu care vor fi reuniți cetățenii europeni din întreaga Europă în această perioadă de criză, promovând sentimentul de solidaritate şi explicând rolul UE în depășirea acestei crize.

Într-o analiză rece pentru Deustche Welle, analistul bulgar Ivan Krastev a notat câteva concluzii esenţiale, care sunt foarte importante şi pentru România, ca ţară de pe „frontul estic” al celui mai crunt război actual: cel al fake news, care a erupt şi în pandemia actuală.

Uniunea Europeană a identificat Rusia drept noul agresor în aceste timpuri de coronavirus, urmare a campaniilor mediatice duse prin reţele de socializare şi prin presa iresponsabilă (vezi cazul Naşul TV).

Redăm mai jos unele idei din textul analistului bulgar.

  • Poetul american Charles Simic a scris următoarele: „Probabil că motivul pentru care nu învăţăm niciodată nimic din istorie este acela că suntem incapabili să ne imaginăm realitatea războiului şi a urmărilor sale, de teamă că, dacă facem asta, ne vom pierde atât credinţa în Dumnezeu, cât şi încrederea în fiinţele umane, semenii noştri.”
  • La 75 de ani de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, nu au loc manifestări majore în nicio capitală europeană din cauza COVID-19. Dar nu este doar coronavirusul de vină, ci şi virusul revizionismului istoric care a lovit în ultima vreme Europa. Ceea ce vedem în Rusia şi unele ţări ale Europei de Est este o transformare a amintirilor de război în armament. Respingerea unei naraţiuni guvernamentale este considerată o crimă.
  • Ivan Krastev

    Este binecunoscut că adevărul este prima victimă a oricărui război. În cazul războaielor pentru memorie, prima victimă este complexitatea. Războiul de propagandă consacrat ultimei conflagraţii mondiale nu face să arate prea bine nici guvernul Rusiei şi nici unele guverne din Europa de Est.

  • În naraţiunea oficială a Kremlinului, oricine se opune ocupaţiei sovietice în Europa de Est după 1945 este un fascist, iar orice critică adusă politicii lui Stalin este o încercare deliberată de a minimaliza rolul crucial jucat de Armata Roşie în înfrângerea lui Adolf Hitler. Există o abundenţă de narative în Europa de Est care copiază în oglindă varianta rusească – anume că toţi care au luptat împotriva sovietelor, inclusiv cei care s-au aliat cu naziştii, trebuie cinstiţi ca nişte adevăraţi eroi.
  • Exact această lecţie germană lipseşte astăzi Kremlinului. Iar ceea ce diferenţiază Europa Centrală şi de Est de Europa de Vest, când vine vorba de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, este faptul că est-europenii nu pot declara ziua de 8 mai 1945 drept zi a eliberării lor.
  • Venirea armatei sovietice a fost o victorie asupra Germaniei naziste, dar nu a eliberat ţările lor. Preşedintele Vladimir Putin refuză să accepte că moartea a milioane de soldaţi sovietici în efortul de alungare a naziştilor din Europa de Est nu dă Moscovei dreptul de a decide când trebuie ţările est-europene să-şi celebreze eliberarea. Sacrificiul soldaţilor sovietici impune respect şi orice încercare de diminuare a rolului jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea lui Hitler este revizionism istoric. Dar monumentele mareşalilor şi tancurilor sovietice nu pot fi numite monumente ale eliberatorilor în societăţile din Europa de Est, dacă acestea nu le privesc astfel.
  • Nu aliaţii, ci preşedintele Germaniei a fost cel care, la 40 de ani de la încetarea războiului, a declarat că 8 mai este ziua eliberării. Şi cei din Europa de Est vor decide ei înşişi care va fi ziua pe care o vor proclama drept zi a eliberării lor.

VEZI ŞI:

Naşul TV a folosit imaginea preşedintelui SUA pe un certificat de acţionar!

VIDEO. Radu Moraru, citind din Biblie, la Convenţia Baptistă din SUA: „Să nu datoraţi nimănui nimic!”

„Băi, escrocule, fomistule, ai plecat să ţepuieşti acum în dolari canadieni?” Radu Moraru, încolţit de public

VIDEO. „Radu Moraru mi-a cerut 100.000$, Grigore Cartianu mi-a salvat banii”. Dezvăluiri incredibile despre patronul Naşul TV

Radu Moraru, încolţit. „Mulţi au luat ţeapă”. Acuzat că a cerut bani împrumut, pe care nu i-a mai dat înapoi

VIDEO. „E incredibil că Radu Moraru a ajuns atât de jos încât să minimalizeze gravitatea acestei epidemii!”

Leave a reply