miercuri, august 17

Erupția vulcanică din Tonga a aruncat în atmosferă suficientă apă pentru a umple 58.000 de bazine olimpice

0
281

Erupția vulcanică produsă în Tonga la începutul lunii ianuarie a fost atât de puternică încât a aruncat în atmosferă o cantitate uriașă de vapori de apă, care este posibil să fi încălzit temporar suprafața Pământului, informează CNN, care citează date înregistrate de un satelit NASA.

Când vulcanul submarin Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a erupt, pe 15 ianuarie, la aproximativ 65 de kilometri distanță de capitala statului insular, a produs un tsunami și o undă de șoc care a făcut înconjurul planetei.

Erupția a trimis un nor uriaș de vapori de apă în stratosferă – unul dintre straturile atmosferei, localizat între 12 și 53 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, iar potrivit datelor NASA cantitatea de apă a fost suficientă pentru a umple 58.000 de piscine olimpice.

Instrumentul Microwave Limb Sounder de pe satelitul NASA Aura a detectat aceste date. Satelitul măsoară vaporii de apă, ozon și alte gaze din atmosferă. După ce s-a produs erupția, oamenii de știință au fost surprinși de valorile înregistrate pentru vaporii de apă. Cercetătorii estimează că erupția din Tonga a livrat 146 de teragrame de apă în stratosferă. Un teregram este echivalent cu un miliard de grame, iar în cazul erupției vaporii au reprezentat 10% din cantitatea de apă deja prezentă în stratosferă, informează digi24.

Cantitatea de apă trimisă în stratosferă de erupție a fost de aproape patru ori mai mare decât în cazul erupției vulcanului Pinatubo din Filipine, produsă în 1991.

Un nou studiu referitor la descoperiri a fost publicat în iulie în Geophysical Research Letters. „N-am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat într-un comunicat de presă autorul Luis Millan, cercetător la laboratul NASA din California. „A trebuit să verificăm cu atenție toate datele din norul de vapori ca să ne asigurăm că sunt corecte”.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în timpul erupţiei ce a fost auzită până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă şi care a declanşat un tsunami. Potrivit NASA Earth Observatory, erupţia a fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba atomică americană lansată asupra oraşului japonez Hiroshima în august 1945, a cărei putere a fost estimată la aproximativ 15 kilotone (15.000 de tone) de TNT.

În urma erupţiei, regatul insular cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori a fost acoperit cu un strat de cenuşă toxică, ce a otrăvit apa potabilă şi a distrus culturile agricole şi cel puţin două sate. Evenimentul a provocat decesul a cel puţin trei persoane în Tonga şi a condus la moartea prin înec a două persoane din Peru, ţară ale cărei coaste au fost lovite de valuri excepţionale în urma erupţiei.

Leave a reply