Eroul de la Oituz şi Mărăşeşti, ucis de gripa spaniolă. Regina Maria a fost şi ea la un pas să moară

0
1292

În rubrica „Lecţia de istorie”, profesorul dr. Gheorghe Gorun a explicat cum au evoluat pandemiile de-a lungul timpului.

El a vorbit pe larg în înregistrarea video de mai jos despre una dintre cele mai cunoscute epidemii din perioada modernă: gripa spaniolă.


Gheorghe Gorun a explicat de ce a primit pandemia această denumire şi care a fost originea ei.

„Nu a fost Spania; cele mai multe surse duc către un fort militar american din Kansas-USA de unde virusul a ajuns în Europa. Spania nu era implicată direct în Primul Război Mondial, acolo presa era mai liberă şi a relatat pe larg despre epidemie, de aici denumirea de gripă spaniolă. Sursele inexacte spun că această molimă a cuprins aproaje jumătate din populaţia globului şi a ucis între 50 de milioane şi 100 de milioane de oameni”, afirmă istoricul român.

Profesorul Gorun mai spune că, din cauza războiului, imunitatea populaţiei era foarte slăbită şi că din acest motiv gripa spaniolă a făcut atât de multe victime, inclusiv foarte mulţi tineri.

Gheorghe Gorun a vorbit şi despre impactul gripei spaniole în România.

„A murit de gripă, incredibil, marele erou de la Oituz şi Mărăşeşti, generalul Ieremia Grigorescu. A fost afectată grav, grav, Regina Maria. În jurnalul ei de război, Regina Maria scrie că niciodată n-a trăit aşa ceva. A murit de gripă spaniolă celebrul Max Weber şi a fost afectat preşedintele Americii de atunci, Woodrow Wilson. La Conferinţa de pace de la Paris, era foarte nervos, foarte irascibil, greu de convins; toată lumea a pus pe seama gripei spaniole starea lui”, mai povesteşte profesorul Gorun.

Pe larg despre pandemiile care au cuprins lumea, în video-ul de mai jos.

Leave a reply