”Eroina de la Chișinău” mulțumește României și anunță dizolvarea Parlamentului. Scapă Moldova de Dodon?

0
1079

Maia Sandu ar putea fi numită ”eroina de la Chișinău”. Într-o țară prădată complet de oligarhi și mafia politică, ea a avut curajul să pledeze mereu pentru lupta anticorupție și valorile democrației europene. În plus, este o adeptă totală a dialogului și a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Igor Dodon

Într-un interviu pentru Balkan Insight citat de G4Media, Maia Sandu, care va candida la alegerile prezidențiale din noiembrie din Republica Moldova din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), anunță că principala sa direcție de acțiune este una pro-justiție. Scopul este înlăturarea de la putere a actualului președinte, Igor Dodon, despre care spune că ”este produsul corupției sistemice”.

Ea nu a ezitat să mulțumească Guvernului Orban pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în combaterea pandemiei. Redăm mai jos cele mai importante mesaje din declarațiile Maiei Sandu, care anunță o toamnă fierbinte la Chișinău

 • Din cauza corupţiei statul este slab, iar instituţiile se află la cheremul unor grupuri de interese. Corupţia sufocă economia, seacă bugetul public şi lipseşte oamenii de perspectiva unui trai bun acasă, din care cauză pleacă masiv din ţară. Corupția e impedimentul principal în calea bunăstării oamenilor.
 • În același timp, oponentul meu în această campanie se asociază perfect cu această meteahnă a societăţii. Dodon este produsul corupției sistemice. Este un simptom al unei boli grave pe care o are ţara noastră – boala corupţiei, oportunismului şi imposturii. Iar lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei şi buna guvernare sunt singurele metode de asanare a societății noastre.
 • Din momentul în care am plecat de la guvernare, reformele în justiție au fost stopate. Noi am avut un plan ambițios și, dacă nu era demis guvernul, am fi fost deja în plin proces de resetare a sistemului. Acesta prevedea excluderea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți, care s-au îmbogățit prin luare de mită, trafic de influenţă sau au emis decizii ilegale.
 • De facto, avem de-a face cu același sistem toxic construit de Plahotniuc, doar că acum aceeași oameni îl slujesc pe Dodon.
 • Sperăm că la toamnă, după alegerile prezidenţiale, să putem relua în forţă acest proces, care trenează din cauza lui Dodon şi a celor care nu-şi doresc ca Republica Moldova să devină un stat de drept veritabil, cu o justiţie independentă şi funcţională, iar suspecţii principali să fie aduşi pe banca acuzaţilor cu garantarea unui proces echitabil.
 • România ne-a fost mereu alături, şi la bine, şi la greu, şi rămâne cel mai sincer avocat al aspiraţiilor noastre europene.
 • Apreciem mult ajutorul pe care guvernul Orban l-a acordat Republicii Moldova în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi susţinerea europarlamentarilor români în alocarea unor ajutoare pentru ţara noastră.
 • Recent, a fost finalizată construcția gazoductului Iași-Chișinău, un proiect foarte important pentru noi.
 • Am promis public că unul din primele lucruri pe care le voi face ajunsă în funcţia de Preşedinte, va fi să reduc cheltuielile exorbitante pentru întreţinerea Preşedinţiei.
 • Este inadmisibil ca o țară unde tot mai mulți oameni se confruntă cu sărăcie să plătească sume fabuloase pentru luxul unui demnitar de stat.
 • Apoi voi întreprinde vizite oficiale la Bucureşti şi Kiev, ca să refac ceea ce a stricat Igor Dodon – relaţiile cu vecinii.
 • Şi, foarte important, voi cere dizolvarea Parlamentului. Acest Parlament este nefuncţional, fiind produsul înţelegerii dintre Plahotniuc şi Dodon. Dacă ne dorim o ţară liberă şi prosperă, trebuie să curăţăm clasa politică.

Leave a reply