Eroii din prima linie. OMS salută sacrificiul cadrelor medicale şi solidaritatea oamenilor simpli

0
449

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a fost „profund impresionat” în această duminică de acțiunile oamenilor care lucrează în Spania, în prima linie, pentru a combate coronavirusul. Kluge a evidențiat solidaritatea spaniolilor și a salutat acțiunea guvernamentală în criza actuală.

Într-un mesaj prin Twitter, Kluge s-a declarat „profund impresionat de eroismul lucrătorilor din prima linie”, care luptă împotriva coronaviruslui și a remarcat „solidaritatea spaniolilor” în această pandemie.


Înaltul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat „optimismul prudent” ca urmare a acțiunilor dure ale Guvernului de la Madrid, cu măsuri pe care le-a descris drept „îndrăznețe”, „abordări inovatoare” și „decizii curajoase” pe care le-a luat, prin Ministerului Sănătății, însărcinat cu coordonarea întregului management executiv aferent pandemiei.

Coronavirusul a provocat deja 12.418 decese în Spania și a infectat 130.759 de persoane, potrivit ultimelor cifre oficiale, care arată o încetinire a efectelor negative ale pandemiei.

Pentru a stopa infecțiile și pentru a preveni prăbușirea sistemului de sănătate, premierul, Pedro Sánchez a anunțat ieri o prelungire cu încă cincisprezece zile, până la 25 aprilie, a stării de alarmă ceea ce înseamnă izolarea aproape a întregii populaţiii din ţară.

Oamenii nu pot ieşi din case decât pentru a face cumpărături  sau pentru a efectua lucrări în domeniile „serviciilor esențiale”.

Aproape 15% din cadrele medicale, infectate

Numărul lucrătorilor din domeniul sănătății infectați cu coronavirus se ridică la 19.400, conform datelor furnizate luni de Dr. María José Sierra, de la Centrul de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate.

10% au fost spitalizaţi, iar 20% dintre ei au fost deja externaţi. Profesioniștii din domeniul sănătății reprezintă 14,4% din infecțiile din Spania, care depășesc 135.000.

În plus, 13 cadre medicale infectate cu coronavirus au murit deja de la începerea crizei cu COVID-19. Luni a fost cunoscută decesul unui profesionist în sănătate de 54 de ani, de la Spitalul de la Princesa din Madrid. Astăzi este raportat și decesul unui medic de familie în vârstă de 65 de ani din Yepes, Toledo.

Conform raportului Consiliului General al Farmaciștilor, există deja opt profesioniști care au murit în Spania din cauza COVID-19. În plus, alte 276 de farmacişti sunt internaţi în spitale, din acest motiv.

 

 

 

Leave a reply