marți, septembrie 26

Președintele turc momește UE. Erdoğan: „Am încredere egală în Rusia și în Occident”

0
37

„Rusia și Occidentul? Nicio diferență în ochii mei”, a declarat luni președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

„În măsura în care Occidentul este de încredere, Rusia este la fel de de încredere. În ultimii 50 de ani, am așteptat la ușa UE și, în acest moment, am încredere în Rusia la fel de mult ca în Occident”, a declarat Erdoğan într-un interviu, a cărui țară este membră a alianței militare transatlantice NATO.

Comentariile lui Erdoğan în cadrul emisiunii americane Public Broadcasting Service (PBS) au fost făcute în urma unei întrebări despre președintele rus Vladimir Putin și despre acordul privind cerealele din Marea Neagră, acord din care Putin a ieșit în iulie, pe fondul atacului său letal de lungă durată împotriva Ucrainei.

Se întâmplă ca Rusia să fie unul dintre cei mai apropiați vecini ai mei. Și avem o istorie comună”, a adăugat președintele turc.

Bunele relații politice – cu UE, SUA sau Rusia – se bazează pe calcule „win-win” pentru Ankara și, prin urmare, a adăugat Erdoğan, va continua să le încurajeze pe toate.

Săptămâna trecută, Erdoğan a amenințat că se va despărți de UE, după ce un raport al Parlamentului European a susținut că aderarea Ankarei la blocul comunitar – blocată de zeci de ani – trebuie să fie oprită din cauza situației drepturilor omului și a statului de drept din această țară, potrivit politico.eu.

Leave a reply