Epidemiologul care a anunțat de două ori pandemia solicită măsuri drastice: „Chiar acum, sau va fi prea târziu”. El avertizează că politicienii au tendința de a solicita sfatul unor nătărăi cu realizări științifice mici sau deloc

În 2017 a publicat „The Deadliest Threat” cu o prognoză că pandemia va veni foarte curând și că va fi produsă de un virus respirator aerian.
0
1031

În 2005, strălucitul epidemiolog Michael T. Ostherholm, director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota și unul dintre principalii consilieri pe Covid-19 pentru noul președinte Joe Biden, a avertizat serios lumea despre ceea ce ne vine în cale.

Articolul său „Pregătirea pentru următoarea pandemie”, publicat în New England Journal of Medicine, a provocat îngrijorări profunde în rândul specialistilor.

 

„La acea vreme, Ostherholm a estimat că în următorii 20 de ani lumea se va confrunta cu o uriașă pandemie.

În 2017 a publicat „The Deadliest Threat” cu o prognoză că pandemia va veni foarte curând și că va fi produsă de un virus respirator aerian.

A înțeles bine. Acum, dr. Ostherholm tocmai a făcut o prognoză sumbră: „Sunt îngrijorat cu disperare că în următoarele 6-12 săptămâni vom vedea o situație diferită cu această pandemie decât orice am știut până acum”.

El avertizează: „Trebuie să îi facem pe oameni să înțeleagă că acest lucru se va întâmpla și că vom vedea o creștere mare a cazurilor. Provocarea este să știi câte ”. Potrivit acestuia „trebuie să luăm măsuri dramatice pentru a lupta împotriva noilor tulpini”. „Diferența va fi dacă reacționăm chiar acum sau prea târziu”. 

Ostherholm nu este un catastrofist. El nu greșește de obicei.
CV-ul său de cercetare este impresionant

 

 Politicienii noștri nu știu nimic despre virus

 

Politicienii au tendința de a solicita sfatul unor nătărăi cu realizări științifice mici sau deloc.
Ei au decis exact opusul a ceea ce recomandă Ostherholm.

Este important să înțelegem că efectul pandemiilor poate fi pe deplin înțeles numai după ce au trecut. Ele sunt adesea mult mai rele decât războaiele.

 Secolul 20 a adus două războaie mondiale și o mare pandemie. Anglia, principala putere mondială la începutul secolului al XX-lea, a jucat un rol esențial în ambele războaie mondiale.

Următoarea schemă arată speranța de viață în funcție de vârstă a populației din Anglia în secolul XX, permițându-ne să comparăm efectele războaielor și pandemiei.

 

 

 

 

 

În aceasta putem vedea cum Primul Război Mondial a redus speranța de viață a persoanelor sub 40 de ani, care au fost cei care au murit cel mai mult în război.

Pentru a înrăutăți lucrurile mai mult, imediat după Marele Război, a apărut pandemia de gripă.

Dacă ne uităm la linia roșie care indică speranța de viață la naștere, observăm o scădere din cauza războiului. Dar pandemia de gripă catastrofală care a izbucnit după război a făcut,la fel, ca speranța de viață să scadă.

Spre deosebire de Covid-19, gripa de acum 100 de ani a ucis mai ales tineri.

Consecințele catastrofale ale gripei au fost atât de mari încât, în timpul pandemiei, incat speranța de viață la naștere a fost redusă la 31 de ani.

Ar fi necesar să ne întoarcem cu privirea la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru a mai găsi  o speranță de viață atât de scăzută la naștere. Între 1940 și 1945 putem sesiza o altă scădere a speranței de viață, în special pentru cei cu vârsta sub 40 de ani.

Considerăm al doilea război mondial ca paradigma catastrofei și cu siguranță a fost. Dar, după cum se poate vedea în figură, efectul său asupra speranței de viață a englezilor a fost mult mai mic decât cel al pandemiei de gripă.

 

Cifra arată clar că  nivelul speranței de viață din al doilea război mondial a fost o bagatelă  în comparație cu pandemia de gripă.

 

Gripa a afectat mai mulți ani privitor la speranța de viață a englezilor decât cele două războaie mondiale combinate.

 

 

Covid-19 a făcut din 2020 anul cu cea mai mare mortalitate din Spania, spre exemplu, de când există astfel de înregistrări. Desigur,  efectul s-a remarcat și în speranța de viață care a fost redusă cu puțin peste un an.

De când a început pandemia, acum atingem maximele absolute de infecții și incidență și decese la 100.000 de locuitori.

Spitalele sunt saturate și ATI-urile suprasaturate. Iar cei care sunt infectați astăzi vor avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge la spital, unde vor petrece o săptămână sau două înainte de a fi transferați la ATI, în care vor petrece multe zile înainte de a muri (sau de a fi vindecați).

 

Dacă astăzi asistența medicală este copleșită și continuăm să batem recorduri de infecții, IN VIITOR ne așteaptă o catastrofă.

 

Incidența Covid-19 în alte  boli

 

Pentru a înrăutăți mai mult lucrurile, Covid-19 ucide mult mai mulți oameni decât ceea ce se reflectă în statistici.

Oncologii estimează că saturația spitalelor va întârzia diagnosticul a aproximativ 25% din noile tipuri de cancer cu un rezultat catastrofal pentru supraviețuirea lor viitoare.

Se suspectează că același lucru se poate întâmpla și cu pacienții cardiovasculari. Programările medicale sunt amânate, operațiile și intervențiile sunt întârziate.

Oamenii duc o viață mai proastă.

Ca și în cazul pandemiei de gripă de acum 100 de ani, va trebui să așteptăm încă câțiva ani pentru a evalua pe deplin consecințele Covid-19.
Pierderea speranței de viață este cel mai clar criteriu, deoarece viața este cel mai de preț bun al nostru.

Când datele asigură faptul că noile tulpini de SARS-CoV-2 sunt mult mai infecțioase și că unele dintre variantele sale, cum ar fi brazilianul sau sud-africanul, ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor cu 50%, este necesar să ne amintim că  încă nu am câștigat războiul pe Covid-19.”

 

sursa: elperiodico.com

Leave a reply