sâmbătă, august 13

ELVEȚIA: Acordul post-BREXIT este o veste bună pentru întreaga lume

0
616

Acordul comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit este ”o veste bună pentru întreaga lume”, a declarat duminică viitorul preşedinte elveţian şi ministrul Economiei Guy Parmelin pentru ziarul Sonntags Zeitung, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şi aceasta este o veste bună ”şi pentru Elveţia”, a adăugat Guy Parmelin care va prelua preşedinţia rotativă a ţării la 1 ianuarie, fiind o primă reacţie a Elveţiei la acordul semnat in extremis săptămâna aceasta.

Cu toate acestea, Guy Parmelin nu a comentat ce ar putea însemna acordul pentru negocierile în curs între Elveţia şi Uniunea Europeană. „Acum aşteptăm textul şi vom analiza întreaga situaţie”, a adăugat el.

Potrivit experţilor, guvernul elveţian este presat să negocieze un acord mai bun cu UE pentru a amortiza şocul economic al Brexitului, comentează ziarul citat.

Londra şi Bruxelles au semnat joi un acord post-Brexit, după 10 luni de negocieri intense şi în contextul în care Marea Britanie, care a ieşit oficial din Uniune la 1 ianuarie 2020, urmează să părăsească piaţa comună la 1 ianuarie 2021.

După ce a refuzat din nou să adere la Uniunea Europeană în 1992, Elveţia a votat în 2000 în favoarea unor acorduri bilaterale cu blocul comunitar.

Leave a reply