Prima lună în care Spania plăteşte mai puţine pensii. Efectul CORONAVIRUS

0
909

Aceasta este o ştire care va fi pe placul adepţilor teoriei conspiraţiei. Potrivit lor, “Bill Gates a fabricat coronavirusul în laborator pentru a decima populaţia planetei”.

Statul spaniol nu se fereşte însă de riscul contaminării publice cu astfel de scenarii halucinante şi a prezentat oficial date care pot fi interpretate în fel şi chip inclusiv de minţile bolnave.

Astfel, suma totală alocată în luna mai de la bugetul dedicat plății pensiilor contributive a fost de 9,852 miliarde de euro , cu 2,5% mai mult decât în ​​aceeași lună a anului 2019, dar cu aproape 0,3% mai puțin decât în ​​aprilie, ceea ce reprezintă primul regres lunar dintr-o serie de creştere continuă începând cu 2005, după cum a anunţat marți Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației citat de ziarul El Pais.

Această scădere lunară a cheltuielilor se datorează scăderii numărului de pensii față de aprilie, la 9.754.137 de pensii contributive, cu 38.508 de pensii mai puține decât în ​​a patra lună a anului. Ministerul atribuie scăderea numărului de pensii în vigoare numărului mai mic al celor ieşiţi din câmpul muncii și „creșterii numărului de decese din cauza efectelor coronavirusului”.

Sumele, în orice caz, au crescut, cu pensia medie a sistemului – luând în considerare pensionarea, văduvele, orfanii – ajungând la 1.010,11 euro, cu 2,03% mai mult decât acum un an; în timp ce pensia medie este de 1.160,6 euro, cu 2,02% mai mult. Noii pensionari câștigă o pensie medie de 1.472,49 euro, cu aproape 10% mai mult decât anul trecut.

Conform datelor din aprilie, numărul pensiilor noi înregistrate a fost de 31.232, cu 32,2% mai puțin față de aceeași lună a anului trecut și cu 13,9% mai puțin față de luna martie a acestui an.

Ministerul de profil subliniază că a continuat astfel tendința descendentă a numărului de pensii care a fost deja înregistrată în martie, ceea ce este, în opinia oficialilor, se datorează numărului mai mic ieşiri din activitate din cauza închiderii afacerilor și a situației din carantină.

„De asemenea, trebuie să luăm în considerare modul în care pandemia a influențat mortalitatea asupra întregii populații și, într-o măsură mai mare, asupra grupului de persoane în vârstă”, a adăugat conducerea Ministerului.

În ce a mai rămas din acest an, s-a înregistrat o reducere de 33,8% a numărului de dosare de pensionare inițiate față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în martie și aprilie, au fost înregistrate 32.512 dosare de pensionare, comparativ cu 49.798 un an mai devreme.

Dacă se ia în considerare acumularea anuală din ianuarie până la începutul lunii mai 2020, s-au înregistrat 157.896 de pensii noi, cu 22,1% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent, notează La Vanguardia.

Spania a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus. Măsurile de protecţie demarate târziu din cauza indeciziei politicienilor (este de referinţă cazul Guvernului regional din Valencia, care a permis adunările publice pentru sărbătorile Las Fallas din martie, anulând prea târziu evenimentul) au permis coronavirusului să se răspândească rapid.

Cei mai afectaţi au fost bătrânii, aproape 70% din totalul victimelor (26.834) fiind persoane peste 80 de ani, potrivit El Confidecial.

Foarte multe decese s-au înregistrat în căminele de bătrâni, o situaţie valabilă în multe ţări din Occident, inclusiv în Canada (detalii în înregistrarea video de mai jos).

De la începutul acestei săptămâni însă, toată Spania a ieşit din starea de carantină dură graţie succesului obţinut în punerea sub control a pandemiei. Numărul de cazuri de noi infectaţi s-a prăbuşit, urmare a celor mai dure măsuri de izolare socială din lume, de la 9.222 în vârful pandemiei (31 martie) la 132 de cazuri pozitive pe zi (25 mai).

În plus, Spania înregistrează una dintre cele mai mari rate de vindecare din lume, aproape 70% din cei infectaţi învingând boala COVID 19.

 

Leave a reply