Sorin Cîmpeanu: „Educaţia juridică – un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă”

0
504

Educaţia juridică este „un modul de bază” în cadrul educaţiei pentru viaţă şi poate avea o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a participat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” la conferinţa de închidere a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!” iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Ministrul a precizat că a susţinut încă din anul 2014 ideea educaţiei juridice în şcoli.

El a afirmat că iniţiativa Baroului este „absolut remarcabilă”, în condiţiile în care doar în Bucureşti au fost găsiţi 300 de avocaţi dispuşi să contribuie la educaţia copiilor.

„Este un lucru extrem de important. (…) Este important pentru că educaţia juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă. Este important pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare. (…) Prin educaţie juridică în şcoli acest nivel de cunoaştere într-un domeniu extrem de important poate aduce o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii. Aş pune educaţia juridică în legătură cu una dintre cele opt competenţe cheie – competenţe civice. Eu cred că sunt direct legate. Sunt definite chiar în setul competenţelor cheie, nu numai în setul de competenţe universale”, a susţinut Cîmpeanu.

El şi-a manifestat convingerea că Ministerul Justiţiei se va implica alături de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Educaţiei în susţinerea proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”.

„Sunt convins că nu numai Ministerul Educaţiei se va implica în susţinerea acestui proiect, dar şi Ministerul Justiţiei am deplina convingere că va fi alături de Ministerul Educaţiei pentru a susţine Uniunea Naţională a Barourilor din România în acest demers care, nu în ultimul rând, deschide într-o manieră cât se poate de convingătoare şcoala către societate. Este un principiu de care avem nevoie”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”.

La nivelul Capitalei proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ.

Proiectul „Fii avocat în şcoala ta !” a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării.

Leave a reply