sâmbătă, iunie 15

Eduard Hellvig decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor de către președintele Iohannis

0
174

Președintele Klaus Iohannis consideră că s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI, conform unei declarații făcute după ce a luat act de demisia directorului SRI, Eduard Hellvig. El l-a decorat pe fostul șef al Serviciului Român de Informații cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

„Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o”, afirmă șeful statului.

El consideră că Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

„Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic.

Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații”, mai arată Klaus Iohannis.

El remarcă faptul că la acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității.

Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare. În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor”, mai anunță președintele Klaus Iohannis, în finalul declarației sale de presă, de luni.

Leave a reply