PIB-ul Franței a scăzut cu 6% în primul trimestru, rezultatul cel mai rău de la Al Doilea Război Mondial. Germania se pregătește pentru o cădere de două cifre, din aprilie până în iunie. Aceasta este magnitudinea prăbușirii economice care se simte deja din cauza epidemiei de coronavirus.
După cum a anunțat miercuri Banca Franței, economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a scăzut cu 6% în primul trimestru al anului 2020, ca urmare a impactului măsurilor de pandemie și control a Covid-19, aprobate de Palatul Elysee.
Și decontul continuă să fie tot mai greu: la fiecare două săptămâni de închidere, PIB-ul scade 1,5 puncte, a avertizat instituția bancară franceză, cu doar 24 de ore înainte ca președintele Emmanuel Macron să se adreseze din nou națiunii pentru a anunţa o extindere suplimentară a carantinei generale.
Potrivit guvernatorului băncii centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, aceasta este cea mai neagră cifră pentru PIB-ul ţării, de la cel de-al Doilea Război Mondial, și similară cu cea înregistrată în timpul protestelor din mai ’68, relatează El Pais.
Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a comparat deja situația cu Marea Recesiune după prăbușirea economică mondială din 1929. PIB-ul german, între timp, va scădea cu 4,2% în 2020 și totul indică o prăbușire de 10% în al doilea trimestru. Cele două mari locomotive ale Uniunii Europene sunt în recesiune.
„Această criză este foarte violentă. Este global, deoarece niciun continent nu este luptat și va fi durabil. Diferența față de 1929 este că statele reacționează rapid și puternic. Dar impactul va fi masiv ”, a prezis în urmă cu doar câteva zile ministrul Le Maire, potrivit RFI.
Germania se pregăteşte pentru un trimestru catastrofal, dar pariază pe revenire
PIB-ul Germaniei va înregistra o contracție de 4,2% în 2020, ca urmare a impactului pandemiei Covid-19 și a măsurilor de izolare implementate, care vor trage economia germană în al doilea trimestru până la o scădere istorică de 9, 8%, cea mai profundă din întreaga serie istorică și mai mult decât dublul prăbușirii înregistrate în primul trimestru al anului 2009, cea mai gravă perioadă a Marii Recesiuni din țară, conform prognozelor principalelor institute germane de cercetare economică.
Aceasta va însemna că Germania va închide anul cu un deficit de 4,7% din PIB-ul său, comparativ cu excedentul de 1,4% din 2019. Ar fi primul dezechilibru negativ al bugetului german din 2011.
Privind în viitor până în 2021, cele cinci institute (IFO la Munchen, DIW la Berlin, IfW la Kiel, IWH la Halle și RWI la Essen) anticipează o revenire puternică a PIB-ului Germaniei, cu o creștere de 5,8%, deși avertizează că prognozele au „riscuri considerabile de dezavantaj asociate”.
Experții anticipează o creștere accentuată a șomajului, cu o creștere de 236.000 de șomeri față de 2019, până la 2, 5 milioane, ceea ce ar însemna o rată a șomajului de 5,5%, o jumătate de procent mai mult decât anul trecut, notează Deutsche Welle.
„Germania este într-o poziție bună pentru a face față colapsului economic și a reveni pe termen mediu la nivelurile pe care le-ar fi atins fără criză”, a subliniat șeful prognozelor economice de la Institutul de Cercetarea economică din Munchen (Ifo), Timo Wollmershäuser, pentru care situația favorabilă a finanțelor publice permite Berlinului să pună în aplicare măsuri de anvergură pentru a amortiza impactul crizei asupra companiilor și familiilor.
Privind în viitor până în 2021, cele cinci institute sunt sigure că PIB-ul Germaniei va crește puternic, cu o expansiune de 5,8%, ceea ce va reduce din nou șomajul, la o rată de 5,3% și va echilibra bugetele, revenind astfel anul viitor la „zero negru”.