marți, septembrie 28

ECONOMIE(INDUSTRIA DE APĂRARE): Programul de înzestrare cu drone începe oficial

2
80

Vești bune pentru armata română, dar și pentru sindicaliștii din apărare: printr-o Hotărâre de Guvern s-a decis  ca, programul de înzestrarea a ”armiei” să înceapă. Automat și crearea de noi locuri de muncă.

Este vorba despre Hotărârea de Guvern privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fiind publicată în Monitorul Oficial.


În document se menționează explicit că este ”fundamental”  ca armata să fie dotată cu sisteme de aeronave fără pilot-Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) performante pentru care producția de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea și mentenanța pe durata ciclului de viață să se facă la operatori economici din industria națională de apărare.

Fondurile se vor asigura în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate  pentru program. La procedura de atribuire pot participa exclusiv operatori economici care au acces la informații clasificate NATO Restricted.

Dotarea cu drone speciale a fost deja aprobată în Parlamentul României, pentru că este un contract mai mare de o sută de milioane de euro.

  • Există deja ”ofertanți”

Armata Română se pregătește să investească peste 300 de milioane de dolari în drone care vor supraveghea frontiera, spațiul maritim, ori vor fi folosite în misiuni de culegere de informații.

Cel puțin doi jucători de pe piața mondială – o companie israeliană și una franceză – încearcă să câștige contractul cu Ministerul Apărării.

 

 

2 comments

Leave a reply