Echipa de lideri care provin din vechiul USR a cerut convocarea unei ședințe de urgență a Biroului Național al partidului

0
873

„Se îngroașe gluma! Refacerea PLUS sau fuziunea cu PNL? Ce discută taberele din USR în plin război intern

Criza de la vârful USR e abia la început. Fuziunea cu fostul partid al lui Dacian Cioloș se dovedește a fi fost una superficială, nereușind o integrare omogenă a celor două tabere politice grupate în jurul actualului și fostului președinte al USR, Dan Barna.

Surse din partid vorbesc chiar de o ruptură totală, care ar duce la ”topirea” efectivă a USR în alte grupări politice. O idee este refacerea fostului PLUS, dacă Dacian Cioloș chiar își va demisia de la vârful USR, așa cum a amenințat. Alte surse vorbesc despre plecarea aripii Barna sau a unor grupuri din această grupare spre PNL, culmea, după ce exact USR a fost cel care a provocat demiterea Guvernului Cîțu”, scrie  Voxpublica.ro

Între timp însă, relațiile dintre oamenii din jurul lui Dan Barna (cu excepția lui Cătălin Drulă, vehiculat mai nou ca succesor al lui Cioloș) s-ar fi normalizat și nu este exclusă o reapropiere, mai ales pe fondul tensiunilor tot mai mari între PNL și PSD din guvernarea Ciucă.

 

 

Surse de la vârful PNL au declarat pentru VoxPublica.ro că liberalii ar fi dispuși să absoarbă ”team Barna” în partid, în perspectiva alegerilor viitoare, pentru a întări poziția PNL în fața PSD, în condițiile în care USR se va dezintegra.

”Relația lui Cîțu cu lideri din fostul USR a rămas bună, în ciuda rupturii din fosta coaliție. Cel mai bun exemplu e tandemul Ghinea-Cîțu în întocmirea PNRR. Deși USR a plecat de la putere atunci, vă invit să vă aduceți aminte că Cristian Ghinea a vorbit pozitiv atunci despre relația cu fostul premier Cîțu”, ne-au declarat aceleași surse.

PNL este în plin proces de consolidare după ce alegerile cu au fost câștigate de Florin Cîțu. Liberalii au finalizat deja fuziunea cu ALDE și așteaptă acum PMP, partid aflat în dispută internă și el între taberele Cristian Diaconescu-Eugen Tomac.

”Scopul nostru e să aglutinăm în sau în jurul PNL toate grupările politice anti-PSD, în așa fel încât să facem un front al Dreptei la alegerile din 2024. PNL a trecut printr-o criză majoră după congres, dar acum închidem rănile și ne pregătim să redevenim prima forță politică. Ca și ALDE și PMP, USR nu poate rezista singur, iar apropierea de noi este cea mai realistă opțiune”, susține sursele citate.

Între timp, situația din USR e tot mai tensionată.

Echipa de lideri care provin din vechiul USR, cunoscută sub sintagma team Barna, a cerut convocarea unei ședințe de urgență a Biroului Național al partidului, pentru a decide desecretizarea stenogramelor ședinței de săptămâna trecută, în care Dacian Cioloș a amenințat ca își va da demisia din funcția de președinte în cazul în care Biroul de Conducere nu îi aprobă programul de măsuri propuse, printre care figurează și instituirea unui for de lideri proveniți din afara formațiunii. 

O treime dintre membrii Biroului Naţional al USR au convocat şedinţa forului de conducere pentru duminică, la ora 12.00, pentru a aproba publicarea înregistrării în care Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia, transmite News.ro.

La rândul său, Dacian Cioloş afirmă că, statutar, şedinţa ar putea avea loc cel mai devreme luni seară, dar nu se opune şi le-a cerut colegilor de partid să nu conteste demersul.

”Ordinea de zi propusă are un singur punct: ”desecretizarea” ultimei şedinţe de partid în faţa întregului partid, pentru a se vedea dacă am pronunţat sau nu cuvântul demisie”afirmă Cioloş, conform Voxpublica.ro

Preşedintele USR a cerut să se aprobe publicarea înregistrărilor de la toate şedinţele pe care le-a condus de cât este liderul formaţiunii.

Foto coperta: Stirile PRO TV

Leave a reply