vineri, februarie 3

Echipa AIEA a sosit la centrala nucleară din Zaporojie. Ucraina nu poate garanta siguranța misiunii

0
163

Inspectorii ONU au sosit la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, controlată de Rusia, relatează Reuters.

Echipa de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost văzută sosind la centrală într-un convoi mare, cu o prezență puternică de soldați ruși în apropiere, informează romania.europalibera.

În timp ce orașul Zaporojie rămâne în mâinile Ucrainei, centrala electrică se află la aproximativ 55 km la sud-vest de oraș, dincolo de râul Nipru, în orașul Ernegodar – care se află în prezent sub control militar rusesc.

Delegația a fost întârziată după ce, în cursul zilei de astăzi, au fost raportate lupte în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că a încercat să saboteze misiunea AIEA.

Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halușcenko, a declarat joi că Guvernul ucrainean nu poate garanta siguranța inspectorilor ONU, scrie CNN.

Halușcenko i-a transmis directorului general al Agenției că securitatea echipei este „responsabilitatea dumneavoastră”, în condițiile în care centrala nucleară se află pe teritoriul ocupat de Rusia în sudul Ucrainei.

Ucraina și-a îndeplinit toate obligațiile internaționale și a oferit toate posibilitățile ca această misiune să ajungă (la centrala nucleară de la Zaporojie, n.r.)”, a mai declarat Halușcenko reporterilor. Ministrul Energiei a transmis că membrii echipei ONU vor rămâne pentru câteva zile la Zaporojie, însă vor trebui să se întoarcă la Novooleksandrivka, aflat sub controlul Kievului, joi.

Leave a reply