ECDC: „Nu este o boală de care să vă fie rușine”

0
687

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat o serie de recomandări pentru persoanele care sunt diagnosticate cu variola maimuței (monkeypox) sau au simptome ale bolii, subliniind că aceasta nu este o boală de care să vă fie rușine, nu este o „boală a homosexualilor”, iar dacă aveți simptome trebuie să vă adresați medicului, să luați o pauză de la evenimentele estivale și să evitați relațiile sexuale.

ECDC amintește că au fost identificate cazuri de monkeypox (MPX) în mai multe țări din Europa și din afara acesteia. Deși orice persoană poate fi infectată cu variola maimuței, cele mai multe cazuri sunt depistate în prezent la bărbații homosexuali și bisexuali și la alți bărbați care fac sex cu bărbați, informează g4media.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact fizic strâns (piele pe piele), inclusiv în timpul sexului. De asemenea, se poate se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii în cazul unui contact prelungit față în față și prin intermediul obiectelor contaminate (cum ar fi îmbrăcămintea, lenjeria de pat și jucăriile sexuale).

Variola maimuței poate lua forma unor erupții cutanate, pete, ulcerații sau vezicule oriunde pe corp, dar adesea în zona genitală. De asemenea, poate provoca umflarea și durerea glandelor limfatice, febră, dureri de cap și dureri musculare, frisoane sau epuizare.

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus:

  1. solicitați sfatul medicului, contactând furnizorul local de servicii medicale sau clinica de sănătate sexuală;
  2. luați o pauză de la participarea la diverse adunări, de la ieșirile la localuri sau alte evenimente și evitați contactele apropiate, inclusiv sexul;

Variola maimuței nu este o „boală a homosexualilor” și bărbații homosexuali nu trebuie să fie învinuiți sau făcuți de rușine pentru această epidemie. Stigmatul este contraproductiv. Variola maimuței nu este ceva de care să ne fie rușine și nu este asociată cu o anumită orientare sexuală.

Nu lăsați stigmatizarea să vă împiedice să accesați asistența medicală de care aveți nevoie. Puteți ajuta prin combaterea stigmatizării, împărtășind informații, acordând atenție simptomelor și, în cazul în care sunteți diagnosticat, urmând recomandările medicului (de exemplu, prin autoizolare și ajutând autoritățile sanitare să notifice contactele apropiate).

Testarea pentru variola maimuței

  1. Simptomele acestei boli pot fi similare cu cele ale altor infecții (de exemplu, varicela). Pentru a confirma o infecție cu variola maimuței, persoanele respective trebuie să fie evaluate de un profesionist din domeniul sănătății și testate pentru depistarea virusului.
  2. Dacă ați fost testat pentru variola maimuței, participarea la diverse adunări, de la ieșirile la localuri sau alte evenimente și evitați contactele apropiate, inclusiv relații sexuale, până când primiți rezultatele testului. În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, urmați sfaturile medicului și ale autorităților locale de sănătate publică.

Sfaturi simple de autoîngrijire, dacă rezultatul testului este pozitiv pentru monkeypox

– Dacă sunteți diagnosticat cu monkeypox, puteți reduce riscul de transmitere a virusului evitând contactele apropiate cu alte persoane. Dacă este posibil, autoizolați-vă într-o cameră și urmați sfaturile care vă sunt date de către medic și de autoritățile sanitare locale.
– Discutați cu medicul despre cum să anunțați persoanele cu care ați avut un contact apropiat înainte de a fi diagnosticat.
– În ceea ce privește tratamentul, urmați sfaturile medicului (de obicei, nu există un tratament specific
necesar). Aveți grijă de pielea dumneavoastră, păstrând zonele cu erupție cutanată cât mai curate posibil. Spălați-vă cu un săpun delicat, iar dacă erupția cutanată provoacă mâncărimi, solicitați tratament. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini după ce atingeți leziunile. Acest lucru va ajuta la reducerea infecțiilor și a complicațiilor. Dacă observați umflături sau roșeață sau dacă faceți brusc febră – chiar dacă simptomele se amelioraseră – solicitați sfatul unui medic.
– Căutați sprijin pentru sănătate mintală dacă credeți că aveți nevoie.

Leave a reply