ECDC cataloghează ca „îngrijorătoare” cele două subvariante noi ale Omicron

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare (VOC)”.

Există o tendință de creștere a proporției infectărilor cu BA.5 în Portugalia în ultimele săptămâni, însoțită de o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și a ratei de pozitivitate a testelor, notează ECDC.

Institutul Național de Sănătate din Portugalia a estimat că BA.5 reprezintă deja circa 37% din cazurile pozitive începând cu 8 mai. Avantajul de creștere zilnică estimat pentru BA.5 față de BA.2 este de 13%, iar dacă această rată se menține BA.5 va deveni varianta dominantă în Portugalia până la 22 mai, estimează agenția europeană, citată de g4media.ro.

ECDC menționează că răspândirea noilor subvariante BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă de timp. Datele limitate disponibile la acest moment din studiile in vitro indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabile să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Rezultatele la persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.

În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu variantele anterioare ale Omicron, subliniază ECDC.

Leave a reply