vineri, ianuarie 17

E tot mai clar: nicotina ajută! Noi PROBE ştiinţifice certe arată că fumătorii sunt mai puţin afectaţi de COVID 19. Datele nu înseamnă încurajarea fumatului

0
3944

Ceea ce iniţial a părut o ştire insuficientă devine acum ceva cât se poate de real. O confirmă unii dintre cei mai reputaţi specialiştii ştiinţifici în studiul bolilor pulmonare, institute de cercetare de talie mondială, relatează mari publicaţii a căror credibilitate este confirmată de milioane de cititori şi de ani mulţi ca vechime: nicotina poate proteja împotriva virusului Covid-19, în special în situaţia pacienţilor aflaţi în condiții mai grave, prin atenuarea reacţiei imunitare excesive a organismului infectat.

„Şi dacă nicotina ajută la lupta împotriva COVID 19?”, scrie populara publicaţie Le Parisien.

Şi prestigiosul ziar britanic The Guardian a scris despre investigaţiile ştiinţifice realizate în Paris privind ajutorul pe care nicotina l-ar putea oferi bolnavilor de coronavirus.

Celebrul spital francez La Pitié-Salpêtrière, ale cărui studii ştiinţifice nu pot fi contestate de nimeni serios

Această ipoteză, care a fost iniţial semnalată de medicii chinezi la începutul pandemiei, este acum împărtășită de mari specialişti francezi de la Institutul „La Pitié-Salpêtrière”, unul dintre cele mai mari mari şi complexe centre medicale și de cercetare din Europa.

Pentru mai multe date, un studiu a fost lansat cu 350 de pacienți spitalizați și alți 130 cu simptome mai ușoare de Covid-19 care au fost examinaţi în ambulatoriu.

S-a verificat dacă pacienții fumau sau nu, iar aceștia au fost comparați cu grupurile de aceeași vârstă și sex ale populației generale.

Concluzia a fost clară: a existat o proporție foarte mică de fumători în rândul pacienților afectaţi de coronavirus.

„Am găsit doar 5% dintre fumători în rândul bolnavilor, ceea ce este foarte scăzut”, a declarat profesorul de medicină internă Zahir Amoura, autorul studiului, pentru reţeau de radio globală în limba franceză France Inter. „La nivel global, avem cu 80% mai puțini fumători în rândul pacienților cu Covid decât în rândul populației generale de același sex și vârstă”, şi-a întărit specialistul concluzia iniţială.

Înainte de a efectua studiul, profesorul Amoura a fost alertat despre posibilul efect pozitiv al nicotinei de către un neurobiolog de renume mondial, Jean-Pierre Changeux, expert în „receptorii nicotinici”.

Jean-Pierre Changeux

Oamenii de știință au sugerat că nicotina ar putea preveni virusul să se atașeze de celule, prevenind răspândirea infecției. Această ipoteză pare a fi confirmată de studiu și, de asemenea, după verificarea faptului că starea unor pacienți fumători internați de Covid-19, când au fost obligați să renunțe brusc la tutun, s-a agravat.

O lucrare chineză publicată la sfârșitul lunii martie în The New England Journal of Medicine a ajuns la concluzii similare. Aceștia au analizat 1.000 de persoane infectate și au descoperit că 12,6% erau fumători, în timp ce proporția dintre populația generală afectată de virus era de 28%.

Știrile despre efectele nicotinei au deschis ieri dimineață jurnalele de la France Inter și alte posturi de radio publice franceze.

Cu toate acestea, medicii știu că prudența este absolut necesară, deoarece asigurarea că nicotina poate fi benefică rupe o tendință de ani de combatere a tutunului din cauza efectelor dăunătoare dovedite asupra sănătății. Nu este vorba de a incita oamenii să fumeze, dar nici nu se pot ascunde aceste descoperiri ştiinţifice clare, spun specialiştii.

Ministerul Sănătății francez a dat undă verde unui studiu clinic în care plasturi de nicotină să fie aplicaţi la trei grupuri diferite, cu doze diferite: personal medical, pentru a vedea dacă protejează; la pacienții spitalizați, pentru a verifica dacă simptomele scad și la pacienții bolnavi grav în terapie intensivă, pentru a verifica dacă inflamația din plămânii lor scade.

Medicii cred că prezența nicotinei ar putea scădea răspunsul imun excesiv care caracterizează cazurile cele mai severe de Covid-19 și poate duce la moarte.

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a descris cercetările asupra nicotinei drept un „indiciu interesant”, deși a subliniat că „fumatul ucide” și că populația nu ar trebui să tragă concluzii greșite sau să se auto-trateze cu plasturi de nicotină.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că fumătorii erau probabil mai expuși la Covid-19 din cauza unei condiții pulmonare preexistente sau a capacității pulmonare, dar nu din cauza efectelor nocive ale tutunului, ci de la eventuala atingere a pachetelor sau ţigărilor ce puteau fi contaminate.

VEZI ŞI:

Fumătorii, mai protejaţi împotriva coronavirusului! Datele ştiinţifice sunt confirmate chiar de militanţi anti-tabac

Leave a reply