USRPLUS nu doar că nu vrea la guvernare cu PNL, dar îi provoacă pe liberali cu formule tip ”ba, pe-a măt-tii”.
După ce conducerea PNL a stabilit două variante propuse USRPLUS pentru funcția de premier din partea PNL, a venit rândul USRPLUS să contraatace tot cu două variante, au declarat pentru LUMEALIBERA.ro surse din formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.
Ce scop are această ultimă manevră? Să nu-i permită președintelui PNL să ocupe niciuna din funcțiile importante în stat: cea de prim-ministru sau cea de președinte al Camerei Deputaților, așa cum a decis în unanimitate conducerea PNL
De fapt, refuzul USRPLUS de a-l accepta pe Orban în aceste funcții este un atac subtil la adresa stabilității interne a PNL; USRPLUS vrea să forțeze o revoltă internă în PNL împotriva lui Orban, pentru a șubrezi partidul și a-l transforma în a treia forță politică pentru următoarele alegeri de peste 4 ani.
Care sunt cele două variante actuale ale USRPLUS nu mai contează. Probabil că ele conțin propunerea ca Dacian Cioloș să ocupe exact aceleași funcții pe care PNL le vrea pentru Ludovic Orban: prim-ministru sau președintele Camerei Deputaților.
Conducerea PNL a decis, miercuri seara, să meargă la negocierile cu USR PLUS și UDMR cu două variante de prim-ministru: Ludovic Orban sau Florin Cîțu. Decizia a fost luată în unanimitate.
Echipa de negociere a primit mandat să discute cu celelalte partide două variante: prima variantă Ludovic Orban – premier și președinte al Senatului – Florin Cîțu, iar a doua variantă este Florin Cîțu – premier și Ludovic Orban – președinte al Camerei Deputaților.
În ședința Biroului Politic Național, Ludovic Orban le-a transmis liderilor PNL că partidul are 55% pondere în viitoarea coaliție de centru-dreapta, motiv pentru care este îndreptățit să solicite funcția de premier și de președinte al Camerei.
Florin Cîțu a spus că ar vrea să continue la Ministerul Finanțelor, însă acceptă mandatul partidului de a-l propune președinte al Senatului.
Emil Boc, primarul de la Cluj-Napoca, liderul grupării ardelene a PNL, a cerut solidaritate internă și „parteneriat cu Klaus Iohannis”, acesta fiind un semnal tras celor din aripa controlată de Ludovic Orban, care nu mai susțin cu tărie o relație strânsă cu șeful statului. Pentru unitate a pledat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.
USR PLUS a transmis, miercuri, că respinge un nou guvern condus de Orban, despre care spun că „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.
Vasile Dîncu a devenit brusc gingaș cu liderul PLUS
Mișcarea USRPLUS de a respinge cele două variante ale PNL i-au dat apă la moară lui Vasile Dâncu, numărul 3 în PSD, care a comentat aproape euforic certurile dintre PNL și USRPLUS.
Vorbind despre creșterea AUR, Dîncu a pronunțat la un moment dat formula ”prietenul meu Dacian…”, amintind și de relația sa cu fostul premier Dacian Cioloș din Guvernul tehnocrat, unde Vasile Dîncu, PSD-ist vechi și nou, a fost vicepremier.
După un an de Guvernare Cioloș, PSD a crescut imens, câștigând alegerile din 2016 cu un scor astronomic: 46%. Liviu Dragnea era liderul PSD atunci.
Mișcările USRPLUS din ultima vreme lasă de înțeles că, în virtutea vechii relații Cioloș-Dîncu, formațiunea nu-și dorește de fapt o intrare la guvernare alături de PNL, ci ar prefera Opoziția alături de PSD, de care să se apropie în timp, astfel ca în 2024 să nu mai fie privită ca o blasfemie o majoritate PSD-USRPLUS.
Toate propunerile PNL sunt persiflate de USRPLUS, care prin contrapropuneri vrea să arunce mingea în curtea PNL pentru a-i împinge pe liberali la o guvernare minoritară.
Un astfel de Guvern cu sprijin fragil în Parlament poate fi picat ușor la o viitoare moțiune de cenzură, moment în care USRPLUS poate intra din nou în scenă.
”S-a zvonit despre legăturile mele din guvernul Cioloș cu acești oameni din USR PLUS”
Întrebat dacă PSD are în planurile pe termen lung această colaborare cu USR PLUS, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu a făcut unele precizări, la Digi24:
„Am văzut și eu dezbaterea, era o dezbatere interesantă, devenise dinamică și atunci, în asemenea situații, este foarte important să atragi atenția, să fii contrastereotip și poate de aici a venit această idee. Sau era și un calcul simplu pe care îl făcea premierul nostru propus: acela că atât de tare PNL va pierde în ultima perioadă, încât singurele două partide care rămân viabile în spațiul public peste un an vor fi PSD-ul și USR PLUS”, a comentat Vasile Dîncu faptul că Alexandru Rafila a scris pe un bilețel că vede posibilă o alianță cu USR-PLUS peste un an.
„Nu avem în acest moment niciun fel de plan, chiar dacă s-a zvonit de câteva ori că legăturile mele din guvernul Cioloș cu acești oameni din USR PLUS ar putea să producă ceva. N-avem niciun calcul și cred că suntem și incompatibili, tocmai prin ideologiile noastre, dacă multă lume spune că ei sunt neo-marxiști și noi suntem niște marxiști mai de centru”, a declarat Vasile Dîncu.
„Prietenul meu ,Dacian”!!!Pai,normal ca e condiderat prieten,dupa ce au guvernat impreuna in 2015-2016 si rezultatul s-a vazut la urne:PSD=47%!!Comparati acum,dupa alegerile de acum ,scorul de 28-29% la care i-a dus guvernul Orban tot intr-un an de guvernare si socotiti!!!