E bine sau nu să facem vaccin antigripal în vremea COVID?

0
1748

Săptămâna aceasta, începe campania de vaccinare împotriva gripei. În fiecare an insistăm asupra acestui lucru, dar în acest nou sezon 2020-2021, în mijlocul unei pandemii și cu coronavirusul la pândă, încercarea de a evita o epidemie de gripă prin vaccinare este mai importantă ca niciodată. În felul în care arată lumea azi, nu ne mai putem permite virușii respiratori care călătoresc în jur.

Care este diferența dintre o pandemie și o epidemie?

Pe de o parte, contează extinderea din punct de vedere geografic a bolii, adică cât de distribuită este boala în întreaga lume. Pe de altă parte, ținem cont de creșterea rapidă a cazurilor de persoane afectate. Într-o pandemie, ca în cazul celei a coronavirusului, atât expansiunea geografică, cât și creșterea rapidă a cazurilor au proporții mai mari decât într-o epidemie, așa cum se întâmplă de obicei în fiecare an în fiecare țară cu gripă. OMS este însărcinată să stabilească când o boală a scăpat de controlul nostru și a devenit o pandemie.

Care sunt grupurile de risc care au nevoie de vaccinare?

În principal sunt patru. Primii și cei mai ușor de identificat sunt cei cu vârsta peste 65 de ani. Al doilea grup de risc este format din copii (peste 6 luni) și adulți cu boli cardiovasculare cronice (cu excepția hipertensiunii arteriale izolate) sau pulmonare (inclusiv astm). Persoanele cu boli metabolice precum diabetul, obezitatea cu un IMC mai mare de 40 ar face parte, de asemenea, din acest grup. Al treilea grup de risc sunt persoanele care pot transmite boala celor două grupuri anterioare, cum ar fi îngrijitorii sau angajații din cămine de bătrâni. Și al patrulea grup de risc sunt profesiile esențiale, cum ar fi pompierii, polițiștii, personalul de sănătate etc.

Aparțin unui grup de risc și vreau să mă vaccinez: ce ar trebui să fac?

Dacă aparțineți unui grup de risc, idealul este să vă faceți o programare chiar de astăzi. În general, se fac vaccinări în centre și clinici de sănătate, case de bătrâni, centre municipale și alte centre de vaccinare pentru personalul cu risc. În țări ca Spania, de exemplu, rata de vaccinare împotriva gripei în grupurile de risc este de 50%, dar OMS stabilește obiectivul de a ajunge la 75%.

Nu aparțin nici unui grup de risc, dar vreau să fiu vaccinat: ce fac?

În anotimpurile anterioare, vaccinul antigripal ajuns în farmacii (de unde este eliberat populației generale cu prescripție medicală) nu a fost suficient. Autoritățile sanitare au trimis toate stocurile posibile către sănătatea publică pentru a oferi acoperire și acest lucru este important, dar este, de asemenea, important ca farmaciile să aibă vaccinul și administrațiile trebuie să lucreze pentru a garanta aprovizionarea.

Este posibil ca anul acesta, purtând masca, să devenim mai puțin contagioși?

În principiu, toate măsurile preventive (utilizarea unei măști, distanța fizică, spălarea mâinilor) ar contribui la reducerea riscului de transmitere a gripei. Datele gripale din emisfera sudică, unde iarna a trecut deja, sunt încurajatoare, dar nu ne putem culca pe-o ureche. Incidența mai mică a gripei în emisfera sudică se poate datora faptului că unele țări, în ultimele luni, au trecut prin situația prin care am trecut aici în primăvară, cu carantine dure (inclusiv închiderea școlilor) și acest lucru ar putea explica transmisia redusă. Cum se va comporta virusul gripal anul acesta în emisfera nordică este încă necunoscut și va depinde de mulți factori.

 

Mitul 1: Dacă primesc un vaccin împotriva gripei, pot lua gripa

Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt făcute din viruși uciși.  Dacă o persoană suferă o boală a căilor respiratorii superioare în zilele de după vaccinare, nu intrați în panică! Departe de faptul că această infecție este legată de administrarea vaccinului antigripal, ceea ce se întâmplă de obicei este că subiectul a „incubat” anterior boala, coincizând în timp cu vaccinarea.

Mitul 2: Vaccinul antigripal nu este eficient

S-a dovedit că vaccinul antigripal este sigur și eficient. Este mai puțin eficient decât alte vaccinuri? Da, este eficient între 25% și 60%. Dar datele indică faptul că, dacă veți lua gripa, veți suferi boala într-un mod mai blând. Mai mult, se estimează că vaccinul poate preveni 50% din spitalizări și 80% din decese. Nu sunt date neglijabile, având în vedere că, în Spania de exemplu, 6.300 de persoane au murit de gripă în sezonul 2018/2019. Nu, nu există nicio îndoială că acest vaccin este mai puțin eficient decât altele. Dar nu există nici o îndoială că vaccinarea reduce bolile severe și decesele la vârstnici și la persoanele cu boli cronice.

Mitul 3: Este ușor să diferențiem gripa de coronavirus

Gripa și Covid-19 au multe simptome comune. Chiar și unui ochi bun îi poate fi dificil de identificat dacă febra, starea generală de rău sau durerea musculară, printre altele, se datorează uneia sau alteia dintre cele două boli. Deocamdată, nu au fost definite simptome fără echivoc și din acest motiv avem nevoie de teste de diagnostic, mai rapide decât PCR, dar în același timp fiabile, care ne permit să excludem cu ușurință una sau alta boală.

De ce este necesar să vi se administreze un vaccin antigripal în fiecare an?

În timp ce coronavirusul pare că va fi un ”băiat mai bun” în această iarnă se așteaptă să facă mai puține mutații – să ne încrucișăm degetele – virusul gripei are un viciu foarte prost, acela de a juca imprevizibil în fiecare an. Acești viruși au mici țepi pe suprafața lor. Pentru a-l explica într-un mod simplu, putem spune că virusul și-a vopsit părul de o anumită culoare. Vaccinul este conceput în fiecare an pentru a recunoaște virușii cu acea culoare a părului. Să spunem că părul tău este roșu anul acesta. Dar dacă virusul începe să-și vopsească părul albastru la mijlocul sezonului… nașpa! Este posibil ca vaccinul să nu-l mai recunoască, deoarece virusul devine imprevizibil. Pentru anul viitor vor fi concepute vaccinurile cu viruși care au părul albastru … deși nu este exclus ca virusul să decidă apoi să se vopsească singur din nou. Și o luăm iar de la capăt!

 

Leave a reply