miercuri, noiembrie 30

După ce ONG-ul a câştigat Premiu Nobel pentru Pace, justiţia rusă confiscă birourile Memorial din Moscova

0
127

Principalele spații ale Memorial în Rusia „au fost transformate în bunuri publice”, a declarat tribunalul Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului.

Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit în special serviciile administrative ale organizaţiei şi în acelaşi timp expoziţii deschise publicului.

Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Interzisă în Rusia din decembrie 2021, Memorial este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS, informează stiritvr.

Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că militantul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.

Acest Premiu Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

Leave a reply